Спартатлон: Четирима българи застанаха на старта на легендарния 246 километров ултрамаратон

Тази година се навършват 30 години от победата на Руско Кадиев на ултрамаратона

0
 

Сподели

Shares

На 30 септември 2022 г. в 6:45 ч. сутринта българско време, от Акропола в Атина беше даден стартът на 40-ото издание на 246-километровия ултрамаратон SPARTATHLON.

Тази година на стартовата линия застанаха четирима българи, сред които и една дама – Михаела Енгларо (BIB 90). Останалите български атлети са Христо Цветков (BIB 328), Благой Солаков (BIB 181) и Емил Генов (BIB 302). Общо участниците на Спартатлон тази година са 353.

Христо Цвектов целува статуята на цар Леонидас на финала на Спартатлон, 2018 г.
Христо Цвектов целува статуята на цар Леонидас на финала на Спартатлон, 2018 г. (сн.: личен архив)

Рекордьорът на Витоша 100 Христо Цветков тази година записва своето трето участие на Спартатлон, като досега има едно успешно финиширане през 2018 г. за 29:47:18 ч. Останалите ни представители правя дебют на трасето.

От страницата на Христо Цветков във „Фейсбук“ става ясно, че неговата цел е финиширане в рамките на 24 часа. От екипа на Емил Генов подават информация, че той ще цели бягане около 27 часа.

На страницата fkt.bg ще може да се следи как се движи Христо спрямо постижението си от 2018 г., спрямо второто най-бързо българско постижение на трасето, постигнато от Deian Petkov през 2021 г. и спрямо времето на миналогодишния победител Фотис Цисимопулос 21:57:36 ч.

Руско Кадиев и Христо Цветков
Руско Кадиев и Христо Цветков (сн. Николай Кабаджов)

Тази година се навършват 30 години от победата на Спартатлон на Руско Кадиев, който тогава финишира за 24:08 ч.

Спартатлонът  проследява стъпките на Фидипид, атински пратеник, изпратен до Спарта през 490 г. пр. Хр, за да търси помощ срещу персите в битката при Маратон. В наши дни състезателите бягат от подножието на Акропола до статуята на цар Леонидас на главния площад на Спарта.

Състезанието може да следите ТУК! 

Михаела Енгларо
Михаела Енгларо (сн.: личен архив, facebook)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.