Откриха тялото на ски алпинистката Хилари Нелсън под Манаслу

Светът на алпинизма с голяма загуба

1
 

Сподели

Shares
Nick Kalisz

Непалски спасителен екип намери тялото на известната американска ски алпинистка Хилари Нелсън близо до връх Манаслу в Хималаите. Припомняме, че 49-годишната спортистка изчезна на 26 септември, спускайки се от осмия по височина връх в света с партньора си.

Спасителите откриха тялото й на южната стена на върха на височина 8163 м два дни по-късно. Предполага се, че причината за трагедията е пропадането на Нелсън в ледник.

Тялото е откарано в базовия лагер. След приключване на необходимите правни процедури, то ще бъде транспортирано по въздух до Катманду“, каза Джибан Гимире, управляващ директор на Shangri-La Nepal Trek, съобщава Kathmandu Post.

Снимка: Nick Kalisz

Съобщава се, че тя е паднала в дълбока пукнатина в леда само 15 минути след като е достигнала Манаслу, според свидетели.

Хилари Нелсън е смятана за един от най-добрите алпинисти в света. През 2018 г. тя и нейният партньор Джим Морисън станаха първите хора, спуснали се със ски на връх Лхотце в Непал, четвъртият по височина връх в света. Тя е и първата жена, изкачила едновременно най-високата планина в света Еверест и съседната планина Лхотце за един 24-часов период.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. „най-високата планина в света Еверест и съседната планина Лхотце“ ???

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.