неАЛПИНИАДАТА 2022 – различното събитие за обменяне на опит в катеренето

Каузата и целите, зад които застават инициаторите на формата Виктор Иванов и Нино Пелов, са свързани с връщането на вниманието към алпинизма и по-специално мултипич катеренето.

0
 

Сподели

Shares

Провокативното име на това ново събитие в областта на катеренето и алпинизма, което ще се проведе на 30.09-02.10.2022 г. във Враца, е не само за привличане на внимание, а и за противопоставяне на традиционното разбиране за Алпиниада – състезание между катерачни свръзки, които за ограничен период от време трябва да преминат максимален брой маршрути, както могат да заподозрят практикуващите спорта.

Каузата

Каузата и целите, зад които застават инициаторите на неАЛПИНИАДАТА Виктор Иванов и Нино Пелов, са свързани с връщането на вниманието към алпинизма и по-специално мултипич катеренето. Водят се от желанието да се създаде място, условия за споделяне на катерачен опит и умения между по-опитни и по-млади катерачи, както и намиране на свръзка.

Събитието няма състезателен характер. То е възможност –  да се опитат маршрути от няколко въжета и да се борави с инвентара. Възстановяване на приемствеността, която в предишни времена е съществувала на клубно ниво.

Необходимостта от допълнително усъвършенстване и получаване на специфични умения от катерачите изкристализира след проведена анкета от Виктор Иванов в най-голямата фейсбук група за катерачи Bulgarian Climbers. Провокацията за нея идва след участието му в Ботевата Алпиниада и установяването, че има твърде малък брой свръзки.

Защо хората не участват, след като броят на катерачите расте, а катеренето става все по-масово?

Анкетата

Анкетата показва, че над 80% от попълнилите я посочват като причина за неучастие невъзможността за получаване на подготовка за този вид катерене, както и трудното намиране на свръзка. Е, Виктор запретва ръкави и с вродения си усет за промяна споделя наблюденията си с Нино Пелов от Клуб по Екстремни спортове „Вратица“ – дългогодишни организатори на Ботевата Алпиниада.

Инициаторите

Разговарям с Виктор и Нино по телефона, за да съм сигурна, че добре разбирам идеята им. Както и да се учудя с възхитителен тон, че са привлекли за каузата изявени катерачи с дългогодишен опит и високи умения. Оказва се, че в последните 10 години Ботевата Алпиниада оцелява благодарение на ината на Врачанския клуб и успява да концентрира в себе си алпийските щения на катерачите, да запази дългогодишна традицията.

Защо е важно участието?

Защото повече участници означава запазване на катерачното общество, традициите и опита на поколенията,а  хората, които имат интерес в тази посока им се дава възможност да се развиват.

В момента спортното катерене взима превес, голяма част от катерачите и спонсорите се ориентират към него – има повече атрактивност, пари, публика дори. Докато по дългите Врачански маршрути сте само ти и свръзката, някъде на 3-5-7 въже и няма публика. Тишината на природата, личното надмогване, инвентара и човекът до теб – това е Алпиниадата. И вечерта бързите разкази какво си изкатерил и преживял. Важното за нея е, че се запазва ядрото и всяка година се правят по-трудни маршрути – прогрес от техническа и психологическа гл. т. Системата на оценяване се формализира и недоволните са все по-малко. Негативното следствие е, че така се демотивират младите и по-неопитни катерачи.

Споделяне на опит

В последните години алпинизмът слезе от сцената за сметка на спортното катерене. Необходими са повече усилия за запазване на приемствеността. Подаването на ръка трябва да бъде вече не само на персонално, но и на клубно ниво. Времето на конкуренцията постепенно отминава, важното е съхраняване и развитие на общността, гледат в една посока Виктор и Нино.

Доброволците

Освен доброволното участие на изявени катерачи с дългогодишен опит и високи умения, е предвидена и програма за децата, за да може родителите спокойно да катерят – катерене на Малката Вратца и разходка по Горската алея на приказките. Във връзка с безопасността на събитието е осигурено присъствие на ПСС, финансирано от Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Партньори на неАЛПИНИАДАТА са:

Цялата програма може да се види във фейсбук събитието тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.