Екстремно за един уикенд: Sofia Electic Enduro от първо каране

Как една обикновена неделя се превърна в незабравимо офроуд преживяване на две гуми в Стара планина

0
 

Сподели

Shares

 

Снимки: личен архив

В една от първите есенни недели решихме да избягаме от градската шумотевица, някъде на планинско. Търсехме нещо ново и различно. А а пък ако включваше и адреналин, изборът ни беше  Sofia Electic Enduro (SEE), за които ви разказахме съвсем скоро. Планински преход с изцяло електрически мотори събираше природа и авантюризъм на едно място – точно нашата представа за уикенда.

Тръгнахме от София към обяд, а само след 23 км вече бяхме в центъра на село Войнеговци, от където поехме към Конна база Allure малко след селото. Там ни чакаше Момчил Момчев – създател на SEE и водач на планинските преходи. Бяхме в група с още двама души, което ни вдъхна кураж, а след два часа каране из планината създаде и ново приятелство.

Снимки: личен архив

Маршрутът, който бе избрал Момчил за нас беше от село Войнеговци-връх Драгоната-село Локорско и връщане отново в село Войнеговци, подходящ за начинаещи в ендуро спорта. От двата възможни модела мотори, спрямо мощността, ни бяха предоставени тези с по-малките батерии. Хубавото при тях е, че намаляват риска от инциденти при начинаещи и хора, които за първи път се качват на мотор. Изключително леки са, което ги прави подходящи и за жени.

Преди да се отправим навътре в Западна Стара планина, Момчил ни проведе инструктаж, в който подробно ни запозна с техническите особености на машината и съвети за безопастност.

Следва обличането на екипировка, осигурена от SEE. Тя включва боне, каска, маска, наколенки и налакътници, ръкавици и интеркоми, с които споделяш изживяването при карането и се наслаждаваш на разговор с до 10 райдъри.

Снимки: личен архив

Малко след 14:00 тръгнахме от Конна база „Войнеговци“ през село Войнеговци и продължихме нагоре към връх Драгоната. След края на асвалтовния път, беше време за адреналин. Усещането за свобода сред такива гледки, в началото на есента, остават за дълго в ума ти. Моторите ни вървяваха леко, безшумно и безпроблемно се справяха с офроуд терена.

Най-забележителното за нас беше е гледката от връх Дебели Дел към София отвън, и цяла Стара планина навътре. Освен там сприрахме за почивка на още няколко места, включително и на Кръстта с гледка към село Войняговци и околията.

Снимки: личен архив

Виждайки и най-вече усещайки адреналина и еуфорията от качествено преживяване сред природата, нямаше как да не попитаме Момчил, защо е избрал да води планински преходи с електрически мотори и какво се крие зад идеята:

„Реших да се занимавам с електрически ендуро мотори, когато реших да купя един такъв мотор за себе си, но цената ми се стори прекалено висока, за да го карам пет пъти в година. Тогава се замислих дали някои не дава под наем такива мотори. След като проучих, установих, че никой до този момент не се беше сетил за това и си казах, че това би било страхотна бизнес идея. Винаги съм обичал планината и времето, прекарано в нея, а благодарение на мотора можех да обикалям повече, да виждам повече и в същото време да си доставям необходимия адреналин.

Не мога да не спомена, че при електрическия мотор го няма шума от бензинов двигател, което не плаши дивите животните в гората, които редовно виждам-най-често сърнички и зайци.“

Снимки: личен архив

След два часа и половина отново бяхме в конната база разтоварвайки на по бира и убедени в едно-бъдещето на електрическите мотори е перспективно, а предимствата им са изключителни. И ако все пак не ни вярвате, не губете време, а се

 запишете за незабравимо ендуро преживяване на телефон 0877 77 78 38 или да посетет официалната страница на Sofia Electric Enduro във Facebook тук.

Ние ще се върнем пак!

Снимки: личен архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.