Boleron Travel Stories: 10 от най-добрите дълги маршрути в САЩ и 5 филма за тях

“Хиляди изморени, изнервени, твърде цивилизовани хора започват да разбират, че да отидеш в планините означава да се върнеш у дома, че дивотата е необходимост”, Джон Мюр

0
 

Сподели

Shares

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, ще те преведем през някои от най-интересните кътчета на планетата, от близо и далеч, за да те вдъхновим за твоето ново пътешествие, без страх от неизвестното!

По света съществуват милиони километри, спиращи дъха туристически пътеки, които очакват срещата със запалените пътешественици. Част от тези маршрути преминават през най-красивите кътчета на Съединените Американски Щати. Живописни, пресичащи различни географски области, от високите планини, чак до жарките пясъци на пустинята – това са 10 от най-добрите дълги туристически маршрути в САЩ.

Pacific Northwest Trail

By Stephen Hui – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org

1900 км през 3 национални парка – в Монтана, Айдахо и Вашингтон. Ще трябва да поддържате средно по 20 мили на ден, за да успеете да изминете маршрута за около 60 дни. Теренът е предизвикателен, но гледките по пътя – зашеметяващи, и предизвикват все повече желаещи да изминат маршрута всяка година. 

Appalachian Trail 

By Zeete – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org

Най-известният маршрут (и най-предпочитаният от масовия пешеходец), който се простира на повече от 3540 км, като преминава през 14 щата между Джорджия и Мейн и отнема сред 7-9 месеца. Добрата новина е, че въпреки от дължината си, маршрутът минава през доста населени места и пресича множество пътища, така че не изисква толкова сериозна подготовка, както другите два от “Големите 3”. Пътеката е добре маркирана, с над 250 заслона на около ден разстояние един от друг, така че да не останете без подслон или компания. 

John Muir Trail

By Cullen328 – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org

Кръстен на известния натуралист Джон Мюр, чието любимо място било планинните на Сиера Невада, маршрутът изминава 339 км от долината на Йосемити до Маунт Уитни, най-високата точка на континентална Америка и отнема средно около 3 седмици. По маршрута няма хижи или заслони, с изключение на едноименната John Muir Hut, така че палатката е задължителна. В южната част на маршрута ще ви се наложи да мислите и доста напред за храната – в един от участъците в продължение на 160 км няма място, от което да заредите провизии (и внимавайте да не се окаже, че са ви я изяли мечките). 

Hayduke Trail 

Източник: www.greenbelly.co

Един от най-добрите начини да изследваш платото на Колорадо – 1287 км през Юта и Аризона и през 5 национални парка, включително Гранд Каньон. Маршрутът не е за неподготвени – водата е рядкост, а уменията да се ориентираш – от жизненоважно значение, ако искаш да откриеш пътя си сред объркващия пейзаж на каньона. До момента не повече от 10 човека са успели да изминат целия маршрут. 

Pacific Crest Trail 

By wetwebwork from london, U.K – Where we were headed, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org

Над 4279 км от Калифорния при границата с Мексико до Британска Колумбия и границата с Канада, с изкачвания до над 4000 м и минаващ през 7 национални парка и две планински вериги. С минимален досег до цивилизацията, за сметка на изобилие от див живот и девствени гори, целият маршрут годишно успяват да изминат по-малко от 200 човека. 

Sierra High Route

Източник: relishhikes.com

314 км през високите части на Сиера Невада, с невероятни гледки към обширни поляни, кристални езера и високи върхове. С темпо от около 30 км на ден отнема не повече от седмица. 

Continental Divide Trail

By James Sippel, BLM New Mexico State Office Planning & Environmental Coordinator – https://www.flickr.com, Public Domain, https://commons.wikimedia.org

Маршрут, който не е по силите на всеки – всъщност едва около 25 човека годишно се опитват да го изминат по цялата му дължина, която включва близэо 5000 км от Мексико до Канада, и само единици успяват. В по-голямата си част пътеката следва ръба на Скалистите планини, местата за презареждане на провизиите са малко, и едва около 70% от маршрута е маркиран. Отнема средно около шест месеца, като срещите с мечки гризли не са рядкост. 

Florida Trail

Източник: floridafarmfamily.com

Близки срещи с дивите животни не са рядкост по дългите маршрути, и този не е изключение – движещ се в продължение на 2253 км между Маями и Пенсакола, Флорида, най-честия ви спътник ще е алигатор. Запазете спокойствие и се опитайте да го заобиколите откъм опашката, за да не го раздразните допълнително.

Colorado Trail

By Hopkins.m.s – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org

782 км от Денвър до Дуранго, Колорадо с един от най-красивите пейзажи помежду им – диви цветя и животни, гори, езера и планински реки, кипящи от риба. Маршрутът отнема средно 4 до 6 седмици, и около 150 ентусиаста годишно се отправят по него. 

Grand Enchantment Trail 

Източник: thedyrt.com

Маршрутът определено отговаря на името си (enchantment – очарование) – макар и минаващ между два от най-големите градове на американския югозапад, Финикс и Албакърки, той отвежда през едни от най-дивите местности в Щатите. 1240 км през разнообразен пейзаж – от преливащи в пастелни цветове пустини до скалисти върхове и борови гори, които обикновено отнема около три месеца. 

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron

Големите 3: Ако търсите признание, трябват ви три маршрута – Pacific Crest Trail, Appalachian Trail и Continental Divide Trail, за да получите Triple Crown Award от Аmerican Long Distance Hiking Association. 

За настройка от вкъщи: 

Източник: Pixabay.com

Докато дойде момента да се изправите пред предизвикателствата на дългите маршрути в САЩ, няколко филма, които ще поддържат желанието за приключения и дивотия:

Southbounders (2005) – фино балансираща история на една жена, отправила се по Appalachian Trail, между моментите на самота, споделените емоции по пътя и саморефлексията, породена от съприкосновението с природата

Tell It on the Mountain (2013) – документален филм, проследяващ петима човека по Pacific Crest Trail, екипирани с камери и показващ истинската страна на това да прекараш половин година в дивата природа. 

Mile Mile and a Half (2013) – петима приятели по John Muir Trail сред зашеметяващия пейзаж на Сиера Невада в поредното доказателство, че не е важна дестинацията, а пътят дотам. 

Wild (2014) – по книгата на Черил Стрейд, една друга гледна точка към Pacific Crest Trail, в по-холивудски прочит, но в никакъв случай лишен от съдържание.

A Walk In The Woods (2015) – Робърт Редфорд и Ник Нолти по Appalachian Trail в забавната и истинска история на Бил Брайсън, който открива, че когато тръгнеш по пътя, няма значение на колко години си и дали ще стигнеш до края му, а само с какво ще го запомниш. 

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.