Мак Ръдърфорд: Най-младият пилот, обиколил света сам

Той прави това с ултралек самолет само на 17-годишна възраст

0
 

Сподели

Shares
Снимка: STAYAN NENAV / REUTERS

Мак Ръдърфорд стана най-младият пилот, обиколил земното кълбо сам. Британецът е само на 17 години, с което счупи световния рекорд на Травис Лъдлоу за обиколка на Земята на възраст от 18 години и 150 дни през 2021 г.

Ръдърфорд отпътува от летище Кондофрей, България на 23 март 2022 г. Той посети Италия и Гърция, след което прекоси Азия, Африка, САЩ и два океана. Пет месеца по-късно Мак отново кацна в София. Спонсор на Мак е българинът Димитър Димитров.

Мак има и друг рекорд-за най-млад пилот в света. Той получава лиценза си през юли 2020 г., когато е само на 15 години и две седмици.

Пътуването с ултралек самолет е огромно предизвикателство, изпълнено с множество трудности  – екстремни жеги в Дубай, пясъчни бури в Судан, затворени летища в Индия, над 10-часов полет над ледения Тих океан, както и различни технически предизвикателства до проблеми с разрешителни.

Снимка: PA MEDIA

Ръдърфорд тръгва на 23 март 2022 г и за пет месеца успява да премине през 52 страни на пет континента, пресичайки екватора два пъти. По време на пътуването той навършва 17 години.

След като слезе от самолета, той сподели: „Просто следвайте мечтите си, без значение на каква възраст сте – работете здраво и вървете напред, за да постигнете целите си.“

Сестрата на Мак – Зара Ръдърфорд, също е обикаля свет с ултралек самолет и то само на 20 години. С това си постижение тя влиза в Книгата на Гинес  като най-младата жена, направила подобно пътешествие.

ВИЖТЕ: Лекси Алфорд: най-младата жена, превъртяла картата на света

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.