Разпознай незаконната сеч и сигнализирай онлайн

Провери регистрациония номер на камиона, който я провозва за наличие на превозен билет

0
 

Сподели

Shares
Снимка:
Bakhrom Tursunov/ Unspash.com

За съжаление в последните години незаконната сеч в българските гори става все повече. За да я предотвратим и намалим е важно да знаем как да я различаваме, къде и как да сигнализираме за нея.

Според статистиката чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно. Нелегалните сечи също влошават съществено производствените, водоохранните и природозащитни функции на горите.

Като част от работата си по опазването на горите преди две години природозащитната организация WWF разработи мобилното приложение „Спаси гората“. С негова помощ всеки може да подаде сигнал ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората.

Приложението може да бъде изтеглено безплатно тук.

В момента има и друг лесен начин да спреш незаконната сеч като провериш бързо дали камионът с дърва, който си засякъл в гората има необходимото разрешение за тях.

Как да разпознаеш дали камион превозва незаконно отсечена дървесина?
  • Снимай, запомни или запиши номера на превозното средство. Включително и този на ремаркето, ако има такова.
  • Провери дали камионът има издаден електронен превозен билет в сайта на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), като въведеш регистрационния му номера тук: http://tickets.iag.bg:8080/cgi-bin/index.cgi
Важно е да знаеш, че издадените билети за превоз са валидни само 12 часа и само за един курс! Обърни внимание дали камионът превозва в точното време.
За жалост, незаконните сечища, както и тези, при които са извършени нарушения, не са рядкост в българските гори. За да може да се реагира в такива случаи и да се предотвратят сечи или те да бъдат спрени и извършителите им санкционирани, могат да бъдат подавани сигнали в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) или в медиите. Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете към ИАГ на телефон 0800 20 800 или онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.