Хижа „Скакавица“ отбелязва 100-годишен юбилей с тържествена програма

По случай юбилея, на 6 август ще има специална програма, вклюваща преход и тържество в края на деня.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Мария Станчева

Преди няколко дни, на 2 август най-старата туристическа хижа у нас навърши 100 години. „Скакавица“ се намира в долината на “Голяма Скакавица” на височина 1876 м. и на половин час от най-високия водопад в Рила – Скакавица, 70м., а по случай юбилея на 6 август ще има специална програма, вклюваща преход и тържество в края на деня.

В събота в 8:00 сутринта от Спортната зала в Дупница е организирано тръгване с лични автомобили, а в изкачването до хижата може да се присъедините и от местност „Зелени преслап“ в 9 часа. В 12:00 часа ще може да се присъедините към групово изкачване на връх Кабул с начална точка хижа „Скаквица“. Предвижда се прехода да е около шест часа с денивелация от 800 метра.

Вечерта пък ще завърши с комикът Димитър Туджаров – Шкумбата, хорът „Планинарска песен“ и няколко рок банди.

Първата туристическа хижа в България - Скакавица
Снимка: wikipedia.org

За хижа „Скакавица“

Строителството на хижата стартира през 1921 година, а година по-късно, на 2 август е  официално открита в присъствието на над 2000 туристи от цялата страна.

Тогава хижата представлява двуетажна постройка, направена изцяло от доброволци. През 1930 г. до нея е построена малка каменна постройка. През април 1951 година дървената постройка изгаря до основи. Същата година започва строителството на новата сграда, която е открита през 1960 г. и стои до днес.

Вижте повече за историята на хижата:Коя е първата туристическа хижа в България?

Снимка: skakavitsa.hiji.eu

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.