Гмурни се надълбоко с първата туристическа подводница в Турция

Страхотно предложение за авантюристи!

0
 

Сподели

Shares
Снимка:excursionmarmaris.com

В последните години подводният туризъм се развива все повече, а идеите, около него стават все по-смели. От дайвинг в привлекателни дестинации, до гмуркане с туристическа подводница, любителите на силните усещания и подводния свят имат голям избор пред себе си. Към момента в световен мащаб има над 30 туристически подводници, а една от възможностите да видите живота под вода, без да сте запалени по дайвинга, се намира съвсем близо до България. От три години съседна Турция предлага иновативна и неизпробвана досега услуга – гмуркане с първата за страната туристическа подводница, носеща името NEMO.

Снимка:excursionmarmaris.com

NEMO: Иновация от бъдещето

През 2012 г. TouristFly и IHS започват работа по изцяло нова, неизпробвана досега концепция и услуга за туристи – създаването на туристическа подводница по крайбрежието на островът Sıcan Adası, Анталия, която да ги отведат в дълбините на Средиземно море без нуждата от специални умения.

Иновативният и надежден плавателен съд е създаден във Финландия, като това е десетата подводница от серия Mark IV. NEMO е оборудвана с най-модерните технологии в света в комбинация с едни от най-надеждните системи за безопасност. През есеннта на 2015 г. тя е сертифицирана с клас DNV-GL + 1, което е гаранция за безкомпромисен контрол на качеството.

Снимка:excursionmarmaris.com

Широка 4 метра и дълга 18,6 метра, туристическата подводница се захранва от електрически двигател с 480 олово-киселинни батерии, който издържа под вода до 10 часа при подводна скорост от 2 възела. 106-тонната машина може да издържи до 10 часа под вода на максимална дълбочина 110 метра под морското равнище и работна дълбочина 40 метра.

Новото лице на туризма

Туристическите подводници е един от най-безопасните начини да достигнеш до дълбините на подводния свят, което е и причина все повече хора да търсят емоцията от това преживяване. През изминалата година с подводницата в Турция са се гмурнали над 6 000 туристи в периода август-октомври. 

Снимка:excursionmarmaris.com

NEMO разполага с капацитет от 46 души, като 44 от тях са пасажери и 2-ма души екипаж, следящи за успешното протичане на подводната обиколка. Всеки пасажер може да се наслади максимално на красивите гледки около себе си, благодарение на 22-та странични илюминатора в просторната кабина. Подводницата е оборудвана с два климатика и система за допълнителен кислород за максимално комфортно пътуване.

Преди всяко гмуркане, организаторите на тура провеждат 20-минутно задължително обучение, с подробностите, около гмуркането. Пасажерите достигат до останките на потъналия, около Kaleici през 1942 г., френски кораб St. Didier, намиращ се на дълбочина 35 метра.

„Останките на потъналия кораб привличат много чуждестранните туристи, особено тези с афинитет към фотографията“, споделя Зафер Деведжи, оперативният офицер на NEMO.

Снимка:excursionmarmaris.com

Всяко спускане с NEMO продължава средно един час, а цените започват от 75 евро на човек.

Ако вече си убеден, че искаш да преживееш нещо различно това лято, то може да резерираш своето първо преживяване с подводница в официалния им сайт тук, а ако още се колебаееш можеш да се потопиш в атмосферата със следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.