За първи път България ще е домакин на Световно първенство по свободно гмуркане

XXVIII-ото световно първенство ще се проведе в басейн “Парк Арена ОЗК”

0
 

Сподели

Shares

Над 130 атлети от 28 държави, между които световни рекордьори, ще премерят сили в състезание по свободно гмуркане в Бургас от 20 до 24 юни. XXVIII-ото световно първенство ще се проведе в басейн “Парк Арена ОЗК” в морския град, като гмуркачите ще се състезават да плуват максимално дълго на един дъх под вода с плавници, без плавници, с моноплавник или задържайки дъха си на място.

Едни от най-добрите световни гмуркачи ще посетят нашата страна по време на събитието, а очакванията са за поставянето на национални и световни рекорди.

Световно първенство по свободно гмуркане
Световно първенство по свободно гмуркане

Двама от най-добрите български гмуркачи – Мирослав Минчев и Данаил Едрев – ще опитат да подобрят националните рекорди и да се борят за влизане в световния елит. Валентин Люцканов, един от първите българи, участници на световно първенство по свободно гмуркане още през 1998 година и 7-кратен национален шампион по подводен риболов, също ще бъде част от отбора на България.

„В края на 2019 кандидатствахме за организирането на Световно първенство по
свободно гмуркане. Имахме удоволствието да спечелим международния вот и така,
България беше обявена за домакин на Световното първенство през 2020 година.
Тогава обаче в света се появи ситуация, която никой не очакваше, и която наложи
първенството да бъде отложено.

Тази година вече с удоволствие можем да потвърдим, че не само световното ще се случи, но и е почти на прага ни. Тук е моментът да кажа, че това първенство се случва в сътрудничество с Община Бургас и под личния партонаж на кмета г-н Димитър Николов. Комплекс Парк Арена ОЗК е най-модерният басейн и съоръжение в България, впечатли членовете на световната федерация базата, с която да кандидатстваме и с която да спечелим вота.“, споделя Силвия Рашкова, инструктор по гмуркане в Seanomad.

Световно първенство по свободно гмуркане
Световно първенство по свободно гмуркане

Интересен факт на тазгодишното Световно първенство е, че към момента най-младият ни участник е на 21 години, а най-възрастният на 62.

XXVIII-ото световно първенство по свободно гмуркане се осъществява с любезната подкрепа на Община Бургас, под патронажа лично на кмета г-н Димитър Николов.

Ела в басейн “Парк Арена ОЗК” в гр.Бургас между 20 и 24 юни, зада се докоснеш до света на фрийдайвинга и да разбереш на живо кой ще стане победител в Световното първенство! Виж официалното събитие тук.

Световно първенство по свободно гмуркане
Световно първенство по свободно гмуркане

Програма на Световното първенство по свободно гмуркане

20.06. Динамична апнея с плавници (хоризонтална дистанция на един дъх)

21.06. Динамична апнея без плавници (хоризонтална дистанция на един дъх)

23.06. Статична апнея (статично задържане на дъха за време)

24.06. Динамична апнея с моноплавник (хоризонтална дистанция на един дъх)

Световно първенство по свободно гмуркане
Световно първенство по свободно гмуркане

Какво е свободно гмуркане:

Свободното гмуркане е гмуркане на един дъх. Има 2 основни направления – любителско и състезателно.

  • Любителско – Приложенията на свободното гмуркане са най-разнообразни – разглеждане на подводния свят, през подводна фотография, харпунджийство, това са най-популярните.
  • Състезателно – една малка част от практикуващите свободно гмуркане го правят с цел постижения и това е т.нар. в състезателно гмуркане. В него има 2 направления – басейново и дълбочинно.
    • Дълбочинно целта е да се достигне максимална дълбочина на 1 дъх по различни способи, като съответно има различни дисциплини . В момента рекордът за дълбочина примъжете, постигнта с моноплавник е 130 м;
    • Басейново – има 4 дисциплини, като 3 от тях са за покриване на хоризонтална дистанция на един дъх, а 4-тата за статично задържане на дъха за време. Например световния рекорд за мъже с моноплавник е 300 м – това са 6 дължини на олимпийски басейн под вода на 1 глътка въздух! За статичното задържане – световният рекорд при мъжете е 11:35 мин.
Световно първенство по свободно гмуркане
Световно първенство по свободно гмуркане

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.