Историята на Кравешкия барометър

"Помня го от лятото на 1953 година. Тогава за първи път навлезнах в долината на връх Мальовица. Бях дошъл, за да ставам алпинист..."

 
0

Сподели

Shares

Гледай опашката

Суха ли е  – слънце

Мокра ли е  – дъжд

Твърда ли е – студ

Заледена ли е – сняг

Клати ли се – вятър

Не се ли вижда – мъгла

 Няма ли я – ураган

Помня го от лятото на 1953 година. Тогава за първи път навлезнах в долината на връх Мальовица. Бях дошъл, за да ставам алпинист. Тогава атракциите в тази долина бяха малко. Нямаше я дори и първата дървена барака. Нямаше кухня, дори столова. Хранехме се на една голяма маса скована между изсечения клек. Помня, че когато сутринта сложеха баката с чай докато го разлеехме в канчетатая той ставаше на сладолед.

Романтични времена! Бяхме млади и жизнерадостни. Написаното по-горе не ни отчайваше. Лекциите бяха на поляната. В обвързването с различни възли се упражнявахме също на поляната. Скалите по които се катерехме обаяче бяха истински – там горе по склона на Калбура.

Кравешки барометър
Кравешки барометър

Имахме и малко разнообразие и то беше на вратите на старата хижа, която по това време беше само тя. На нейната врата беше той – Кравешкия барометър. Инструкторите ни разказваха за него. Тогава никой от нас нямаше фотоапарат. От време на време идваше Стоянчо Фотото от Самоков. Не помня да съм се снимал пред това чудо на техниката. След години барометърът изчезна. Е, такива екземпляри не изчезват. Отдавна той пак е на вратата, но вече на новата хижа.

Не помня да са ни разказвали инструкторите чия е идеята и от къде е дошла и на нашата любима хижа „Мальовица”. Ако някой знае повече от това, което написах нека разкаже повече за неговата история. Иначе барометърът си е все същият. Е, времето е оставило своето и малко трудно се разчита. Но, така е по-добре. Историята е история, когато е истинска. Към настоящия момент подменена е опашката и според показанията на бапометъра имало е от всичко по-малко, дори и ураган.

                                             

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.