Историята на Кравешкия барометър

"Помня го от лятото на 1953 година. Тогава за първи път навлезнах в долината на връх Мальовица. Бях дошъл, за да ставам алпинист..."

1
 

Сподели

Shares

Гледай опашката

Суха ли е  – слънце

Мокра ли е  – дъжд

Твърда ли е – студ

Заледена ли е – сняг

Клати ли се – вятър

Не се ли вижда – мъгла

 Няма ли я – ураган

Помня го от лятото на 1953 година. Тогава за първи път навлезнах в долината на връх Мальовица. Бях дошъл, за да ставам алпинист. Тогава атракциите в тази долина бяха малко. Нямаше я дори и първата дървена барака. Нямаше кухня, дори столова. Хранехме се на една голяма маса скована между изсечения клек. Помня, че когато сутринта сложеха баката с чай докато го разлеехме в канчетатая той ставаше на сладолед.

Романтични времена! Бяхме млади и жизнерадостни. Написаното по-горе не ни отчайваше. Лекциите бяха на поляната. В обвързването с различни възли се упражнявахме също на поляната. Скалите по които се катерехме обаяче бяха истински – там горе по склона на Калбура.

Кравешки барометър
Кравешки барометър

Имахме и малко разнообразие и то беше на вратите на старата хижа, която по това време беше само тя. На нейната врата беше той – Кравешкия барометър. Инструкторите ни разказваха за него. Тогава никой от нас нямаше фотоапарат. От време на време идваше Стоянчо Фотото от Самоков. Не помня да съм се снимал пред това чудо на техниката. След години барометърът изчезна. Е, такива екземпляри не изчезват. Отдавна той пак е на вратата, но вече на новата хижа.

Не помня да са ни разказвали инструкторите чия е идеята и от къде е дошла и на нашата любима хижа „Мальовица”. Ако някой знае повече от това, което написах нека разкаже повече за неговата история. Иначе барометърът си е все същият. Е, времето е оставило своето и малко трудно се разчита. Но, така е по-добре. Историята е история, когато е истинска. Към настоящия момент подменена е опашката и според показанията на барометъра имало е от всичко по-малко, дори и ураган.

 

Значителна част от трудовете на доц. Бешев са поместени в книгите, издадени от Списание 360: 

„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

                                             

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Малка дърворезба е окачена на каменния зид и от нея приветливо се усмихва весела крава, извърнала глава назад, към въжената си опашка. Това е прочутата крава барометър, направена собственоръчно от Борѐ(Борис Павлов). Нейната подвижна опашка от разрошено въженце безпогрешно показва какви са атмосферните условия в даден момент. Легендата на тоя оригинален барометър, изрязана в гладката повърхност на дъската, току под самата опашка, има следното съдържание:
    Гледай опашката:
    Суха ли е — добро време.
    Мокра ли е — дъжд вали.
    Клати ли се — вятър духа.
    Спокойна ли е — тихо време.
    Вдървена ли е — студ и мраз.
    Мека ли е — топло време.
    Вижда ли се — ясно време.
    Не се ли вижда — мъгла.
    Няма ли я — ураган!…(из разказа „Пълзачи по скалите“ от Асен Христофоров.)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.