Интервю: DJ Fresh преди On! Fest

0
 

Сподели

Shares

Един от най-популярните в момента дръм енд бейс диджеи DJ Fresh идва за първи път в България по покана на H.M.S.U. Преди участието му на H.M.S.U.: КЛАСИКА, което е част от фестивала ON! Fest by Maх Тeleсom, от VICE* се свързаха с DJ Fresh, за да си поговорят за музиката, разни-други-глупости и мацките.

Дениъл Стейн (DJ Fresh) е сред визионерите на денс музиката, продуцент, собственик на лейбъл, диджей и една от основните движещи сили, стояща зад световния успех на Drum & Bass – музиката. Повече от десетилетие DJ Fresh работи с различни артисти от и извън общността, освен това е сред основателите на легендарната Drum & bass група от 90-те – Bad Company UK и един от хората, стоящи зад мейнстрийм успеха на звезди, като Pendulum.

VICE: Какво се промени от първия ти албум насам? Животът стана ли по-сладък?
DJ Fresh: Хаха. Не знам. Предполагам, че да. Напоследък имам доста по-голям финансов успех с музиката си. И всичко е много по-лесно, що се отнася до правенето на музика. Сега имам възможността да работя с много готини хора и музикални лейбъли. И като че ли сега много повече хора се интересуват от музиката ми в сравнение с преди и това е направо страхотно. Имаше период, в който дълго време не правех дръм енд бейс и сега съм щастлив, че мога да правя и издавам качествена музика и да живея добре от нея. Да си призная, адски е готино, че имам шанс да се занимавам с това, което обичам.

Предполагам, че сега животът ти е много забързан. Имаш ли възможност да правиш неща, които преди това не си можел да направиш?
Хм, мисля че един от плюсовете на това да съм популярен е възможността да пускам навсякъде и музиката ми да достига до повече хора, включително и такива, които не са я чували преди. Въпреки че съм имал популярни сингли и съм бил доста успешен в дръм енд бейса, за обикновения човек това, което правя, си остава в ъндърграунда, а повечето хора не харесват ъндърграунд музиката. Ето например родителите ми сега се интересуват от моята музика, но преди пет-шест години си мислеха, че звучи като някакъв шум. Наистина е готино, когато можеш да промениш представите на някого за музиката.

От доста време си в играта. Липсват ли ти старите дни?
Ако трябва да съм честен, не много. Работата е там, че съм опитал доста неща и имах успех в дръм енд бейса, в продължение на доста време, откакто започнах на деветнайсет. Благодарен съм, че винаги е имало хора, които са искали да си купят музиката ми или да ме видят да пускам и всичко това е яко, но сега нещата се промениха и ефектът се увеличи. Случващото се с мен сега е като една врата, която ми отваря съвсем нови възможности за работа с много готини хора и музиканти, да правя видеоклипове и музиката ми да достига до повече хора. Всичко това е наистина вълнуващо.

Напоследък се забелязва голям скок в популярността на дъбстепа. Какво става? По-малко ли ценят хората дръм енд бейса тези дни?
Да, така мисля. Дръм енд бейс съществува от доста дълго време и аз самият съм част от това, откакто бях на шестнайсет, а това си е доста време. Но тези, които не го разбират, постоянно изтъкват, че бил бърз. В миналото се опитвах да промотирам стила и хората, на които пусках дръм енд бейс просто не разбираха музиката. Мисля, че дъбстепът е много сходен с дръм енд бейса, заради начина по който звучи и миксирането на бийтовете. Притежава същия заряд и груба енергия, но е достатъчно бавен, че да добавиш текст отгоре. Това е, което ги кефи хората. Дъбстепът, който пускам и правя, е доста сходен с дръм енд бейса, даже си е направо като по-бавен дръм енд бейс.

С какво се занимаваш напоследък?
Правя нови неща, но основното е, че те са базирани на песни. Имам едно парче, което правя с голяма метал банда от Щатите. Дъбстеп е, но не мога да кажа нищо за групата, освен че е много известна в Америка. Самият аз написах песента и те я изпяха и за мен това си е новост за момента. Винаги съм искал да опитам нещо ново в музиката. Новото сега е да се науча как да пиша песни и да правя наистина готини и запомнящи се парчета и да пиша текстове, които хората ще помнят. Има доста от това в новия албум. Но същевременно работя с някои по-ъндърграунд хора. Така че новият албум ще бъде смесица от много неща, но определено ще има и доста песни.

Останалото е във Vice: Интервю с DJ Fresh – Viceland днес

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.