Актуални тенденции за градината

0
 

Сподели

Shares

Искате да  преобразите градината? Не знаете откъде да започнете? Заложете на по-диви растения, обзавеждане от естествени материали и създайте кътове с различно предназначение.

Мнозина следят с интерес тенденциите в интериорния дизайн и планират ремонти. Всяка година на мода излизат определени цветове, материали и текстури, форми и конфигурации в обзавеждането. Къде обаче остава градината? Все пак, тя е част от дома, при това е любима на всички. В статията ще се опитаме да обобщим някои от горещите трендове, които ще ви помогнат да бъдете в крак с времето, ако искате да освежите зеленото пространство около къщата ви. Дори да разполагате само с малък вътрешен двор, създаването на зелен оазис е един от начините да се възползвате от успокояващата сила на природата.

По-зелено, по-диво

Специалистите са категорични в доминацията на три тенденции – това са “дивите” растения, екологичните материали и създаването на кътове за развлечения в градинското пространство. Първата тенденция важи особено за любителите на дворните цветя и растения. Когато оформяте насажденията за престоящия сезон, опитайте да създадете контрастна схема не само по отношение на цветовете, но и на големината на растенията.

Актуални през тази година са храстовидните растения, което не значи, че трябва да изоставите вашите любими градински рози. Очаква се все повече хора да се откажат от изкуствената трева, за да я заменят постепенно с истинска. Тенденциите са това да става с комбинация от различни растителни видове, устойчиви на косене, така че по земята да се създадат геометрични фигури или други модели. Това е част от вълната за връщане на градините към по-естественото им състояние, включително със засаждане на типично диви растения и многогодишни цветя, като бръшлян, армерия, лютичета и други.

Естествени и еко материали – перфектното обзавеждане за открито

Навлизането на екологични материали не подминава градинското обзавеждане. Става дума за пътеки, тераси и алеи от материали с променено предназначение, с повторна употреба или с възможно най-нисък въглероден отпечатък. Ето как пътеките от цимент и алеите от бетон замират, а на тяхно място идват дървени декове, преработеният чакъл и клеят. Тази тенденция е в унисон с усилията на света за устойчивост и опазване на околната среда. Модерно е да си направите и компостер в градина, като за целта се предлагат всякакви решения – от контейнери до инсталации тип “направи си сам”.

Разполагането на шезлонг в градината е задължително, а тук тенденциите също са безмилостни към пластмасовите модели. Все по-търсени ще стават дървените шезлонги, които са лесни за сглобяване и прекрасно се вписват в зеленината на градината. Разгледайте и моделите за двама – те са перфектни за романтична вечер с вашата половинка. Изобщо, градинските мебели стават все по-оригинални, практични и комфортни.

Място за всеки

Размиването на границите между външното и вътрешното пространство е огромна нарастваща тенденция, тъй като мнозина от нас се стремят да разширят своята жилищна среда, особено след пандемията от коронавирус. Затова и приобщаването на градината като пространство с много функции е важно. Експертите отбелязват, че нарастват идеите за обособяване на кътове за игра, за хранене, за отглеждане на цветя и билки, за спорт, почивка и т.н.

Градините бързо се превръщат в пространство, в което прекарваме все повече време със семейството и приятелите си. Затова в съвременния свят те трябва да изпълняват няколко цели – оазис за тихо съзерцание, място за игра на децата, барбекю на открито и място за забавление за социални срещи. С въображение и желание това е напълно постижимо от всеки.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.