Национален рекорд по катерене: 9-годишният Михаил Рафаилов изкачи Централната стена край Враца

Постижението отнема на момчето 11 часа

0
 

Сподели

Shares
Михаил Рафаилов
Снимка: Росен Рафаилов/Varnaclimbing

В края на миналата година ви разказахме за малкия Михаил Рафаилов, чиято мечта бе да изкачи Централната стена, висока близо 400 метра. Припомняме ви, че момчето вече е познато сред катерачите в България – носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал немалко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудни скални маршрути в България.

Днес мечтата му стана реалност като успя да изкачи 380-метровата Централна стена край Враца, поставяйки национален рекорд по катерене като най-младият български катерач с такова постижение. Михаил, който е на 9 години, осъществява изкачването заедно с баща си Росен Рафаилов и още един опитен катерач.

Михаил Рафаилов
Снимка: личен архив

Поставянето на рекорда отнема 11-часа с малки почивки, заради трудността на терена. Централната стена на Враца е едни от най-високите и красиви турове за традиционно катерене на Балканския полуостров.

През есента на 2021 г. Михаил и баща му правят опит да изкачат Стената, но лошите метерологични условия ги спират и са принудени да се върнат обратно.

Михаил Рафаилов
Снимка: личен архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.