Станете част от Музея на алпинизма!

От първи юли отново трябва да започне работа Учебният център „Мальовица".

0
 

Сподели

Shares
Снимка:Стелиян Касабов/ Wikipedia

Уважаеми читатели, както вече ви известихме преди няколко дни, след 15-месечен ремонт, от първи юли отново трябва да започне работа Учебният център „Мальовица”. И тъй като тази година се навършват 70 години от откриването на предшественика на центъра – ЦАЛ, веднага след започването  на учебните занятия там ще се проведе юбилейното тържество „70 години училище в планината”.

Заедно с възобновяването на учебните занятия и честването на юбилея ръководството на БТС и концесионера, твърдо са решили до тогава да бъде обновен и обогатен почти загубилия своето предназначение Музей. С тази задача са се заели няколко ветерани, които обаче срещат редица затруднения тъй като тези, които са поставили началото вече не са сред нас. От събраните експонати и сведения най-беден се оказва етапът, когато от хижа „Вихрен” в Пирин, лагерът се мести на хижа „Мальовица” в Рила.

Бараките на ЦАЛ

За да се попълнят кратките сведения, които до момента имаме  се обръщаме към вас за съдействие. За улеснение публикуваме две снимки, които преди време любезно ни предостави Елена Добрева от Горна Оряховица. И двете снимки са изключително ценни не само за историята на ЦАЛ, но и за общата история на българския алпинизъм. На едната от снимките Елена ни е написала: „Рила, алпийски лагер, юли 1952 г., II-ра смяна. Това е „столовата”. На снимката, която вече е загубила много от качествата си все пак се вижда при какви условия – на самата поляна в седнало и дори полегнало положение се хранят бъдещите ни алпинисти.

Изключително ценна за историята е и втората снимка на която добре личат 16-те курсисти, които позират на  Еленин връх. На задната страницата отново Елена е написала „Рила, юли 1952 г. След изкачването на Еленин връх”. Тук лицата са по – ясни и разпознаваеми, което ни дава надежда някои от лицата да се разпознаят  и не само себе си, а и някои от  своите отдавнашни приятели и се обади в редакцията или на Сандю Бешев /0898- 343-775/. Ще ви бъдем безкрайно благодарни, а и вие ще бъдете част от обновяването на Музея. Тази снимка има и още едно важно значение, защото тя навярно е овековечила участниците в първото масово изкачване по един от маршрутите на Еленин връх. И една от участниците в това историческо изкачване е и съименничката на върха – ЕЛЕНА ДОБРЕВА.

Авторът изказва най-дълбоки благодарности на Елена Добрева, която преди доста години ми предаде тези снимки с думите:Г.н Бешев, вземете тези снимки. Те са ми много скъпи, но навярно ще са повече необходими за един евентуален Музей”. Тогава й благодарих, но и сега казвам отново:

„Благодаря Елена! Обади се! А и ти, ако прочетеш това съобщение го предай на останалите „герой” на двете снимки.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.