Силвия Аздреева стана първата българка на Лхотце и втората на Еверест

Постижението, осъществи само за два дни

0
 

Сподели

Shares

На 16 май 2022 г. Силвия Аздреева от Петрич стана първата българка, изкачила Лхотце и втората нашенка на най-високия връх на планетата – Еверест. Тя успява да направи това само в рамките на два дни.

Аздреева е част от комерсиална експедиция, водена от Нирмал Пурджа и достига до Еверест заедно с двама алпинисти от Мексико и Южна Америка, съобщава БНР. Изкачването на Еверест като част от комерсиална експедиция струва около 50 000 долара, а на Лхотце – около 17 000, а всеки клиент от нея е воден от двама шерпи.

Снимка: Силвия Аздреева/ личен архив

С тези си постижения, Силвия става първата българка достигнала до осемхилядника Лхотце след Христо Проданов, Атанас Скатов и Иван Томов и втората българка на Еверест след като през 2009 година Петя Колчева достига висините му.

През 2021 г. Аздреева успява да изкачи Ама Даблам като експедицията отново е водена от Нирмал Пурджа. Първоначално един от най-опитните алпинисти в света отказва да включи сънародничката ни в експедицията, поради липсата ѝ на опит в изкачвания на високи върхове, но след това се съгласява.

„Планинарството винаги е било голямата ми страст. От много дълги години имах своята мечта да изкача Ама Даблам. Това е един връх в Хималаите, висок 6812 м, чийто превод значи „майчина огърлица”. Толкова силно ме впечатли! Когато го видях на снимки, онемях – това беше най-красивият връх”, признава Силвия.

Вижте:“ Българи на големите върхове по света” – новата книга на списание 360!

Ден след изкачването на Еверест и Лхотце, Силвия споделя в личния си профил в социалната мрежа трудностите, през които е минала, за да станат реалност мечтите ѝ.

А поста ѝ гласи:

„Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 Май в 06:00 ч. непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална.

Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…

Вижте: Българите, изкачили върхове над 8000 метра

Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно.

27 часа по-късно, на 16 Май, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и няколко дневно не спане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516 м., който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота!“

Снимка: Силвия Аздреева/ Facebook

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.