С бодра крачка: 5 маршрута около Петрич

Раздвижи се по петрички!

0
 

Сподели

Shares

Стягаме раницата и се отправяме на югозапад където определено има какво да видим и хубаво да се разходим сред интересни места и вълнуващи исторически забележителности.

Районът на Петрич има много с какво да се похвали – богата природа, малки китни селца, древни светилища, манастири… Ако първата ви асоциация, когато чуете града и местата за туризъм, около него е местността Рупите, то това далеч не е единственото място, където да си изкарате добре през уикенда.

Виж и другите дестинации от рубриката „С бодра крачка“

Подбрахме пет не толкова популярни маршрута, около Петрич, които определено ще ви допаднат:

Хараклея Синтика

Снимка: © Стефан С. Марков, Bulphoto

Античното селище се намира съвсем близо до местността Рупите и лежи върху вулканичното възвишение Кожух. То е било обитавано от тракийското племе Синти, както предполага и името му. След цялостното му откриването му от археолози и историци през 2002 г., древният град запазва изцяло вида си, в който е открит, което означава, че може кракът ви да стъпи на плоча на възраст 2300 г.

Близо 1000 години Хераклея Синтика е най-важният град по средното течение на Струма, а Омир е първият, който споменава синтите и тяхната връзка с Хефест, бога на металургията в неговата „Илиада“. През 336 г.пр.Хр., градът е една от първите македонски царски резиденции и се смята, че началото на военните походи на  Александър Велики започват именно оттам. През 168 г.пр.Хр. градът е завладян от римляните и като римско селище съществува до времето на император Юстиниан Велики.

Разстояние от Петрич до Хераклея Синтика: 10 км

Водопад Срамежливеца

Водопад Срамежливеца
Снимка:pochivka.bg

С неговите 21 метра, водопадът, познат и като Каменишки, е най-високият в планина Беласица, а гледката, която ще ви открие си заслужава. Намира се на река Камешница до село Камена и е открит едва през 2009 година, заради труднодостъпния му район.

До водопада може да се стигне по пътека, започваща от бунгалата на село Камена. Пътеката е с маркировка и върви по течението на река. По маршрута има изградени места за отдих и беседки, а целият преход от село Камена до водопад Срамежливеца е около половин час.

Разстояние от Петрич до водопад Срамежливеца: 15 км.

Тунелът Любовище

Тунел Любовище
Снимка: pochivka.bg

Вероятно е да не сте чували за село Любовище, в близост до Рожен. Селото е с 15 души население, а до него се стига през пясъчен тунел.

Тунелът е прокопан е от местното население с подръчни инструменти, а дължината му е 40 метра. Той свързва Любовище с околните села, като преди това до него се е стигало по доста по-труден и дълъг маршрут.

Една от интересните истории за името на селото и произхода на тунела, гласи:

„Навремето старото село било малко след тунела, там в една от трите къщи живеела красавица на име Люба. Разболяла се тежко, но успяла да оздравее и на един голям празник тръгнала по селото. Всички казвали: “Люба, Люба вижте”, и така дошло името на селото.“

Разстояние от Петрич до село тунелът Любовище: 25 км

Стъпката на Крали Марко

Стъпката на Крали Марко
Снимка: pochivka.bg

Култовият жертвеник се намира край село Габрене, близо до Петрич. Той е изсечен от скала на територията на тракийско светилище и се смята, че датира от I-IV век.

Легендата гласи, че Крали Марко е стъпил с единия си крак тук – в Беласица, а с другия – в отсрещната планина Огражден и така се е образувала стъпката.

Мястото край светилището е разчистено от местните хора, но никой не го стопанисва.

Разстоянието от Петрич до Стъпката на Крали Марко: 20 км

Самуилова крепост

Самуилова крепост
Снимка: bulgariatravel.org

Намира се на десния бряг на река Струмешница и се смята се, че е построена в периода 1009-1013 г., по времето на цар Самуил. Крепостта е свързана с битката при село Ключ, когато византийският император пленява и ослепява 14-хилядната армия на цар Самуил, а той при вида ѝ получава сърдечен удар и умира.

Днес Самуиловата крепост е национален парк-музей.

Разстояние от Петрич до Самуилова крепост: 15 км

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.