#DoingIsEverything: Арт инсталацията, която ни прави съмишленици в опазването на околната среда

Nesspreso и Ателие Трион насочват вниманието ни към проблемите на екологията и устойчивото развитие с новата си творба, която вече може да бъде видяна в София

0
 

Сподели

Shares

Изкуството е инструмент на цивилизацията и като такъв то служи за насочване на вниманието към различните каузи и проблеми на обществото. А един от най-сериозните проблеми на съвремието е борбата за намаляване на въглеродния отпечатък. 

За да насочат общественото внимание към опазването на околната среда, Nespresso, в партньорство с Ателие „Трион“, създават арт инсталацията #DoingIsEverything

Проектът е част от дългосрочния ангажимент на Nespresso за устойчиво развитие. С него от бранда целят да насърчат потребителите да рециклират, въвличайки ги чрез ежедневни стъпки да водят устойчив начин на живот, като всеки може да доведе до позитивна промяна в света. „Зелена София“ – проект на Столичната община, е комуникационен партньор на артистичната инициатива. Тяхната цел е да обединяват усилията на гражданите и администрацията за устойчиво развитие на София чрез реализацията на пилотни проекти, включително в сферата на управление на отпадъците.

Основното вярване на Nespresso e, че изработването на висококачествено кафе може да бъде едновременно изкуство и двигател на позитивна промяна – ако грижата е неизменна част във всеки детайл. Поканихме артистите от Ателие „Трион“ да интерпретират темата #DoingIsEverything. За нас беше удоволствие да работим с творчески екип, който споделя страстта ни към устойчивост и грижата за околната среда. Арт инсталацията, която изградихме съвместно, е чудесен пример за това как можем да вдъхнем втори живот на вече използвани материали“, коментира Ванина Атанасова, бранд мениджър на Nespresso за България.

Арт инсталацията #DoingIsEverything ясно подчертава разбиранията на бранда, с умело подбрани изразни средства. Тя представлява двулицево пано с размери височина 200 см и широчина 150 см, като за направата му са използвани над 2500 капсули Nespresso. Всяка една от страните на паното е призвана да насочи вниманието към различен аспект от ангажимента към устойчивост на швейцарския кафе производител.

Едната страна на арт инсталацията демонстрира регенерирането на общностите, на които е поверено отговорното кафе производството, както и грижата за околната среда. Тук е постигнат силен интерактивен ефект – посетителят от зрител се превръща в участник в каузата, давайки му се възможност да вземе със себе си някоя от магнитните капсулки с живо растение, разположени по паното, което после да си посади и по този начин да претвори в реалността идеята за регенерация. За да подсилят посланието творците от Ателие Трион са оформили зоните с растенията като гледана отвисоко гора. Това действие представя значението на малките стъпки в ежедневието ни и въвлича всеки зрител да се превърне в двигател на позитивна промяна.

Втората страна на инсталацията #DoingIsEverything е посветена на необходимостта от
рециклиране и разказва за жизнения цикъл на Nesspreso капсулите, за чиято направа
компанията използва 80% рециклиран алуминий. Абстрактните форми с преливащи
се цветове, от тази страна на паното, напомнят за универсалността на алуминия и безкрайните възможности за неговото преизползване.

Още през 2020 г. първите кафе капсули, направени от 80% рециклиран алуминий, се появиха на пазара като част от усилията на Nespresso да затвори цикъла на своето производство и да постигне кръгова икономика. До края на 2021 г. Nespresso постепенно успя да осигури рециклиран алуминий при производството на всички кафе капсули в продуктовата си линия.

Признавайки огромните ползи за околната среда, които рециклирането на алуминий носи, Nespresso се ангажира да улесни възможно най-много потребителите си да връщат използваните капсули за рециклиране. От 2009 г. насам компанията увеличи повече от три пъти световния си капацитет за рециклиране на използвани капсули, включително с разработването на индивидуални решения, където сътрудничеството с националните схеми за рециклиране на опаковки не е възможно. Българските потребители могат да предават използваните си Nespresso капсули в двата бутика в София, като компанията се ангажира да ги рециклира. Първата стъпка е отделянето на кафето от капсулата. Кафето се използва за компост, а капсулата бива рециклирана отделно.

Nesspreso разполагат с над 100 000 пункта за събиране на капсули в цял свят, като в София те са в бутиците на компанията в Сердика център и Парадайс център.

„Всяка една кауза започва като идея – това е нейният зародиш. Ако се грижим достатъчно добре за нея, с малки стъпки и внимание тя расте, развива се и води до ползотворно въздействие върху заобикалящата среда. Отпадъчните материали имат висока стойност и потенциал за втори живот. Ресурсите, с които сме свикнали да разполагаме в ежедневието си, на практика са ограничени. Тяхното преизползване и творческо трансформиране продължава цикъла на живот на материалите и им дава нов прочит. Арт инсталацията #DoingIsEverything приканва зрителите да се превърнат в участници и да действат. Всеки може да отнесе със себе си един малък зародиш на посланието ѝ, а след това да върне и алуминиевата капсулата за рециклиране обратно в бутик на бранда“, споделя Илияна Стоилова, продуктов дизайнер и съосновател на Ателие „Трион“.

Арт инсталацията е достъпна за всички жители и гости на столицата и може да бъде посетена в „Парадайс Център“ (ниво 0, до фонтана „Водна сцена“).

Nestlé Nespresso SA е компания новатор и еталон за висококачествено кафе в капсули. Компанията работи с повече от 122 000 фермери в 15 страни чрез своята програма AAA Sustainable Quality™ за внедряване на практики за устойчиво развитие в кафе плантациите и околната среда. През 2003 г. в сътрудничество с Rainforest Alliance и по-късно присъединилата се Fairtrade International компанията стартира програма за помагане и подобряване на добива и качеството на реколтите, като гарантира устойчиво предлагане на висококачествено кафе и спомага за подобряване поминъка на фермерите и техните общности. Централният офис на Nespresso се намира в Лозана, Швейцария. Компанията оперира в 82 страни и има над 13 900 служители. Понастоящем глобалната мрежа за търговия управлява 816 бутика за кафе.

Официалните магазини на Nespresso в България се намират на бул. „Черни връх“ 100, в Парадайс Център и на бул. „Ситняково“ 48, в Сердика Център. Продуктите им може да намерите и онлайн на www.nespresso.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.