Да възстановим заедно Музея на ЦПШ Мальовица

Необходими са оригинални исторически съоръжения – клинове, карабинери, ледокопи, въжета и всякакви други пособия, ползвани назад във времето.

0
 

Сподели

Shares

Уважаеми туристи, алпинисти и планинари, 15-месечният ремонт на основната сграда и прилежащите пространства към УЦ „Мальовица” е към своя край. Съгласно плановия проект обектът трябва да бъде предаден до средата на месец юли, което означава, че УС на БТС започва подготовка за пълноценното му използване за учебна работа. Наред с всички пространства навременна подготовка започва и работата на музейната сбирка, която също е обновена.

ЦПШ Мальовица

И тъй като старите музейни експонати не са били поддържани продължително време, много от тях вече не са годни и се налага тяхната подмяна, както и допълването им с нови експонати, отговарящи на съвременните изисквания и историческите дадености. Всичко това дава основание на комисията, отговаряща за уредбата на Музея и УС на БТС да отправят апел към всички туристи, алпинисти и планинари за оказване на съдействие при обновяването на старите, и попълване с нови екземпляри.

Какво ни е необходимо?

Оригинални исторически съоръжения – клинове, карабинери, ледокопи, въжета и всякакви други пособия, ползвани назад във времето. Особено интересни ще бъдат  старите катерачни голфчета, якета, анураци, алпинки, шапки. От интерес биха били и снимки от различните периоди от работата на школата. Снимки на хора и върхове, белязали развитието на родния алпинизъм. Снимки на ръководителите, инструкторите и помощния персонал, преминали през школата в нейния вече 70-годиешен юбилей.

Материалите изпращайте на адреса на БТС – 1000 София, бул. „Васил Левски”-75, ет. 5 – за музейната сбирка на ЦПШ.

Значителна част от трудовете на доц. Бешев са поместени в книгите, издадени от Списание 360: 

„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.