„Разказите на хижаря“: Истории от и за планината

Срещаме се с част от създателите на новото предаване, което ни показва живота на българските хижари отблизо

0
 

Сподели

Shares
"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

Много пъти сме ви разказвали за българските хижи и техните благополучни или злощастни съдби. Някои от тях имат късмет да се стопанисват от хора, влюбени в планината и имащи желанието да превърнат постройките в дом, други пък са изоставени безпаметно и зеят сред гората като паметници. 

Българската хижа е домашно огнище за мнозина, криеща дълбока история или истории. С част от тях едно ново предаване е решило да ни запознае. Предаването се нарича „Разказите на хижаря“, а какво ще можем да видим в него, научихме от Христомир Александров и Камен Котев – част от създателите му:

Как се роди идеята и кое ви накара да решите да потърсите хората избрали планината за свой дом, а туристите за част от семействата си?

Хр.: Спомням си добре, кога за пръв път ми хрумна идея, че ще е много яко ако всеки може да се докосне до разказите на хижарите. Бяхме на един речен поход с каяци по река Русенски лом. Една от вечерите опънахме палатки до хижа Орлова чука. Вечерта запалихме огън, около който се събрахме всички и тогава до нас се присъедини хижарят там. И започна да разказва чудни истории за богатири, лъкове, коне, пътешествия и какво ли още не.

Това беше от преди времето, в което телефоните не можеха да правят почти всичко и така онази вечер остана само в спомените ми. През годините съм се връщал към тази идея не веднъж, но все нещо и липсваше… Накрая разбрах какво – най-вече ентусиазъм. Сега може би се събрахме и точните приятели, харесващи планината и свободата, които искаме да споделим това усещане с колкото може повече хора и да ги запознаем отблизо с хората, които ги посрещат.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

 Разкажете ни нещо повече за замисъла на предаването, какво ще видим в него?

К.: Най вече се надяваме да покажем духа и философията на тези хора, живеещи и приютяващи ни в планината.

Ще разкажем за ежедневието в една хижа от непозната гледна точка за повечето зрители, в което се редуват много труд, неочаквани препятствия и забавни моменти.

Има хижари, които могат да напълнят няколко епизода с  преживяванията си и нещата които имат да споделят със света. Основните ни акценти са „Разказът на хижаря“ – тук ограничения не искаме да има, историите им са толкова много и толкова разнообразни че всяка една си заслужава споделянето. Имаме рубрика „Рецептата на хижаря“ – тук също нямаме ограничения. Разбира се, наблягаме на кулинарните чудеса, които тези хора ни предлагат, но рецептата могат  да бъдат и споделени мисли, начин на живот или философия. Има и рубрика за интересните маршрути и красиви гледки наоколо, както и „Загадка на хижаря“.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

Хр.: Други интересни рубрики са „Съветите на хижаря“ и „ЕКО в планината“. Тук вече се появява и мисията ни, да облагородим планинарите, да дадем съвети на по-неподготвените как трябва да тръгнат на едно такова пътешествие. Какво и как да реагират в извънредни случаи. Как да пазим природата, какво имаме право и какво не в планината, как да се отнасяме с растителният и животински свят и как да направим всички заедно и щадящо планините едно красиво и достъпно място за всеки искащ да се докосне до красотите им. Тук идеята е двупосочна. Искаме да помогнем не само на туристите, а и самите хижари, които могат да ползват добрите практики от колегите си.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

Накъде ще върви предаването? Как смятате да се развива? Дали освен личните истории на хижарите, мислите да засегнете и други, важни или полезни, а защо не и забавни теми свързани с планинската тематика?

Хр.: Идеите се развиват много динамично. До вчера един епизод беше по около 30 мин. Днес решихме да ги разделим на две части по 15 мин. Така ще е по-лесно гледаемо, а и ще има очакване да видим продължението на историята от дадена хижа. Така също от два пъти месечно по този начин ще може да има епизод всяка седмица. В проект също е рубрика която е условно наречена „Гости за къщи“, която ще представя и добрите практики и добри стопани на къщите за гости, за които напоследък имат май повече негативно отношение в обществото. Така се надяваме да провокираме все по-голям интерес и към двата вида туризъм.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

К.: Отворени сме за всякакви идеи и предложения. Ето пак, вчера на новосъздадената ни страница Hut Story | Facebook един човек, обичащ планината, но инвалид, ни помоли ако ходим в неговият район да го вземем с нас до някоя хижа, сега ми хрумва че може да има запознанство с различни дървесни видове, билки, цветя, гъби. Все повече се развива и велотуризма – ето една тема, която също може да намери място в предаването. Защо не и офроуда, който също е доста развит. Там има някакви конфликти с пешеходните туристи и ето място, където може да бъде намерен този баланс. Запознаването с хората от Планинската спасителна служба също е едно естествено продължение на развитието на предаването. Специално искаме да наблегнем на всякакви Екоинициативи и доброволчески акции, свързани с опазването на природата. Затова ще помолим всеки, който е инициатор или участник в такива инициативи да се свърже с нас, а ние се надяваме, че ще имаме сили и време да ги покажем.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

Стартирате с един предпремиерен епизод, а доколкото разбирам, според първоначалния замисъл, за начало на поредицата сте избрали х. Узана и географския център на България. Защо?

Хр.: Да… когато надяваме се вече тръгнем сериозно с реализирането на проекта това ще е първият епизод. Избрахме го, защото това е географският център на България и символично оттам тръгваме във всички посоки, за да достигнем до хижарите и техните домове. А пък хижарката там се оказа, че поднася едни чудни изненади на гостите си, но това ще го видите в епизода.

Работим съвместно с телевизия Туризъм, които са много близки наши съмишленици. В реализацията имаме и договорка с ТВ1, но все още сме в преговори с Министерство на Туризма за тяхна подкрепа в това начинание. За жалост, тази война промени рязко политическата и икономическа обстановка и малко забоксувахме. Така че, ако сред читателите ви има хора, които могат и желаят да спонсорират един такъв проект, то тогава реализацията бързо може да се качи на едно по-горно ниво.

Как се справяте на терен със създаването на толкова необичаен формат? Трудно ли се снима „на прима виста“, така да се каже? 

К.: От една страна именно невъзможността за предварителна подготовка и липсата на студийни условия освобождават от изискванията за техническа перфектност, което позволява прима вистата да се разгърне в свободна импровизация, да приветства творческите решения, интересните обрати и нетрадиционните хрумки.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

От друга – импровизацията налага бърза реакция и непрекъснато внимание за детайли, които биха могли да са интересни и да бъдат включени в материала на един или друг етап; изключително отговорна изпреварваща „репортерска“ мисъл, предугаждане на евентуалности и варианти за отиграване.

Но от трета страна такъв формат изисква съответното ниво, което значи обезпечаване със специфична техника, респективно грамотност за боравенето с нея, което на терен е доста предизвикателна задача, на моменти с недотам приятни изненади.

Записващо устройство в джоба е една кухненска необходимост. Друга са сетивада бъдат нащрек.

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

И накрая, кажете ни няколко думи за самия екип?

Хр.: Това, което обединява екипа е, че обичаме планината и волния начин на живот. Едни от нас имат пребогат телевизионен опит, други са в сферата на звукозаписа, трети са небезизвестни фотографи. Някои от нас когато попаднат в планината веднага се втурват да покорят близкия връх, други предпочитат по-леките маршрути а трети са ветерани в тази активност и обичат да са директно на мястото. Всичко това обаче ни дава възможност за повече различни гледни точки, което винаги е добре дошло.

Последвайте „Разказите на хижаря“ за много вълнуващи истории от планината на:

Hut Story във Facebook / Story from the Hut в Youtube 

"Разказите на хижаря"
„Разказите на хижаря“

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.