Времето на някои застрашени животински видове изтича

Mastercard и Банка ДСК се включиха в Lunar Festival с мащабна дигитална инсталация с важно послание. Дванадесетте колони на фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се превърнаха в гигантско платно, за да разкриват свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, чрез 3D мапинг спектакъла "Дивата природа зависи от нашите навици

0
 

Сподели

Shares

Хиляди животински видове по целия свят са застрашени от изчезване, като за много от тях тази опасност е с критично високи нива. Над 2000 видове, между които африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата  вълнеста маймуна и панголин попадат в най-рисковата група животни, за които има реална опасност да изчезнат в следващите между 1 и 3 години… Между тези животни има и такива, които се намират и у нас. Животни като дивата котка и скалния орел, включени в Червената книга на България.

 В рамките на Lunar Festival Mastercard и Банка ДСК се включиха с мащабна дигитална инсталация с важно послание, засягащо най-застрашените видове. Дванадесетте колони на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се превърнаха в гигантско платно, за да разкриват свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, чрез 3D мапинг спектакъла „Дивата природа зависи от нашите навици“.

„Това беше един от най-впечатляващите мапинги на фестивала! С много силно послание, предадено по изключителен начин. Въздейства ми много силно като съм сигурен, че е въздействало и на всички останали зрители, които са го видели на живо“, разказва Иван Панчев, криейтив директорът на 360mag.bg

Мапингът е създаден от международен екип в подкрепа на продукта от ново поколение – дебитната карта Mastercard WildLife Impact карта от банка ДСК, която двете компании реализират като част от ESG инициативите си в посока намаляване на въглероден отпечатък и инвестиция в биоразнообразието на планетата. С всяка издадена карта, произведена от 85.5% рециклирана и рециклируема пластмаса IDEMIA, Мastercard и Banka DSK даряват на световната организация Conservation Internatioal, която се грижи на терен за местообитанията и залесяването на хабитатите на критично застрашените видове. От всяка карта също така ни гледат лемур или слон с посланието „Докато тази карта изтече, много критично застрашени видове може да изчезнат.

Глобалното замърсяване на почвата и въздуха, както и човешката дейност водят до постепенното унищожаване на местообитанията. Изчезването им се отразява пряко върху екосистемите и рефлектира негативно върху фактори, влияещи върху качеството на живот на човечеството, както в регионален, така и в глобален план. 

За щастие, все повече организации и компании се включват в борбата за възстановяване на екологичното равновесие чрез приемането на иновативни зелени политики в сферите си на дейност. 

Mastercard е една от тези компании, които от години са се посветили на защитата на застрашените биологични видове и техните местообитания. В съдружие с организацията Conservation International*, Mastercard създават програмата за опазване на  биоразнообразието на планетата Mastercard Wildlife Impact Card, която освен да привлече вниманието на световната общественост към проблемите на изчезващите видове, цели и да набере средства за тяхната защита.

Вдъхновени от Mastercard, ние от 360mag.bg също се присъединяваме към призива за повишаване информираността, относно проблемите на застрашените територии и животни и в поредица от няколко материала ще ви разкажем повече за живота и местообитанията на някои от най-застрашените видове по света и у нас.

„Всяко изчезване на вид е трагедия – не само за животинското царство и природата, но и за  хората“, споделя д-р М. Санаян, директор на Conservation International. „Дивите животни ни осигуряват по чиста вода и плодородни почви. Когато унищожаваме техните хабитати, ние застрашаваме тези природни богатства, здравето на човечеството и климата.“ 

Първият европейски пазар, който се включва в програмата Mastercard Wildlife Impact Card е българският. Това става възможно благодарение на усилията на Банка ДСК. За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard се ангажират да дарят 1 долар на  международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и  възстановяването на местообитанията на някои от най-застрашените диви животни. По този начин притежателите на дебитни карти ще получат възможност да се включат в опазването на критично застрашените животински видове.

“Уникалните нови карти на Банка ДСК, посветени на диви животни, ще помогнат да се повиши информираността за застрашените видове и екологичните проблеми.“ казва Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на  Банка ДСК.

По предварителен разчет се очаква до 2030 г. този проект да обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни  километра водни площи в целия свят. 

Визията на картата привлича вниманието върху посланието:  „Докато тази карта изтече, много застрашени видове могат да изчезнат“. Дебитната карта  ще може лесно да се интегрира в мобилни портфейли, а физическата карта ще бъде изработена от  рециклирани материали. 

„Радваме се, че Банка ДСК, с нейните многобройни клиенти, са партньорът, който ще използва  пълния мащаб на бизнеса, технологията и мрежата от продукти и услуги на Mastercard – компанията, в която се стремим към действия за по-устойчиво бъдеще. Стартът на този проект се основава на нашата коалиция Priceless Planet, на която Conservation International, Банка  ДСК и OTP Group също са партньори. Продължаваме да инвестираме в проекти с голям  потенциал за подобряване бъдещето на биоразнообразието, климата и общностите на  нашата планета, добавя Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна  Македония, Албания и Косово. 

*Conservation International е световна организация, която с помощта на науката и работата на терен се бори да съхрани богатствата на природата, с които човечеството живее от хилядолетия. Екипите на организацията и техните партньори търсят иновативни решения и инвестиции за преодоляване на климатичните промени и подпомагане на хабитати в риск в над 30 държави по света.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.