Ohrid Ultra-Trail: Преоткрий Охрид и Преспа пеша

Събитието е насрочено от 13-ти до 15-ти май

0
 

Сподели

Shares

Събитието Ohrid Ultra-Trail® се завръща за всички любители на планинското бягане и природата. Ohrid Ultra-Trail ® със своите 4 състезания предлага уникално изживяване в Северна Македония, съчетаващо трудни и лесни пътеки, две девствени езера и преодоляване на високи и открити планински вериги.

Ohrid Ultra-Trail® има три успешни издания зад гърба си със сигурност се превръща в едно от най-атрактивните събития за бягане по трейл в Балканския регион. Събитието ще се проведе от 13-ти до 15-ти май, в региона Преспа-Охрид, което означава бягане в цъфтяща пролет и прохладно време.

Бегачите имат възможност да избират от 4 дистанции: Ohrid Ultra-Trail® 100K, която започва и завършва в Охрид, но междувременно заобикаля Национален парк Галица, от неговите по-ниски пътеки край езерото, до високите алпийски ливади. Състезанието е с 4800 метра положителна и отрицателна надморска височина, която е концентрирана предимно във втората част.

Следващото състезание, което е дълго 60 километра – Galicica Ultra. Започва от бреговете на Св. Наум – емблематичният манастир от X век. Бегачите там стартират със стръмен участък, преди да преодолеят по-високите скалисти хребети на Галичица.

Ако все още не сте готови за Ultra предизвикателство, тогава ви препоръчваме Маратон на Самотска пътека, с дължина 40 км.

Начинаещите и бегачите, които харесват къси и бързи участъци, могат да се пробват по най-краткия маршрут Letnica Trail, с дължина 20 км. Тръгвайки от село Велгости, минавате покрай красив речен каньон (следвайки река Летница) и стигате до най-добрата гледка над град Охрид.

Охрид – балканската перла

Древният град Охрид, разположен по крайбрежието на великолепното Охридско езеро, безспорно е най-красивият и атрактивен македонски град, перла на стара архитектура и съкровищница от ценни културни и исторически паметници под пълната закрила на ЮНЕСКО. Той съществува от около 2500 години, а древното му име Лихнидос, се e използвало за обозначаване на селището Охрид и езерото.

Първият славянски университет е основан точно от св. Климент и св. Наум в района, наречен Плаосник.

ВИЖТЕ: Антарктическия леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

Превъзходен природен феномен, Охридското езеро е природна и културна зона на световното наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. То предлага убежище за множество ендемични видове сладководни фауна и флора, датирани от третичния период.

С 300 м дълбочина, 34 км дължина и три милиона години съществуване, Охридското езеро е сред най-старите и дълбоки езера в Европа. Около бреговете му, древните селища, планинските селища и славните манастири нашепват истории, издържали повече от хиляда години.

От другата страна се намира второто по големина езеро – Преспа, което е известно с естественото си биоразнообразие. Има около 200 вида птици, 104 от които са водни птици. Към този брой 62 вида са включени в Списъка на защитените видове съгласно Бернската конвенция, а три от тях са в Европейския червен списък на глобално застрашените видове.

И в средата „сърцето“ на Охридския и Преспанския край е увенчано с връх Галичица, който разделя двете големи езера. Националният парк Той е дом на автохтонния Балкански рис и много други ендемични флора и фауна. Тук дивите и по-малко познати пътеки ви водят до най-великолепните гледки в региона.

Всички състезания на Ohrid Ultra-Trail® се организират в съответствие с ITRA (International Trail Running Association). Завършилите  участници получават квалификационни точки за UTMB®. Също така, бегачите и организаторите следват принципа „Бягайте без следа“, за да защитят уникалната природа на региона. 

Повече за събитието научете на: ohridultratrail.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.