XCoSports България – официално сертифицирана Climate Neutral компания!

Компанията и верига магазини Basecamp измериха и компенсираха въглеродния си отпечатък за 2021г. и работят за намаляване на бъдещите емисии!

0
 

Сподели

Shares

В отговор на неотложността на климатичната криза, XCoSports България с гордост съобщава, че е официално Climate Neutral сертифициран член. Българската компания, заедно със своята верига магазини Basecamp, се присъединява към близо 400 други бизнеси, които са спечелили стандарта, измервайки и компенсирайки всичките си въглеродни емисии за 2021г., и намалявайки бъдещите такива.

Climate Neutral Certified е водещият потребителски етикет, обозначаващ въглеродната неутралност. Той се носи от марки, които доброволно са поели отговорност за емисиите на парникови газове, генерирани при производството, операциите и доставката на техните стоки и услуги.

През есента на 2021г. XCoSports България пое ангажимент да получи сертификат за Climate Neutral член. В сътрудничество с Climate Neutral измерихме своя въглероден отпечатък през 2021 г., закупихме въглеродни кредити, за да го компенсира изцяло, и създадохме планове за намаляване на своите емисии в бъдеще. Сега, с радост споделяме, че официално сме член на Climate Neutral, а за 2021г. компенсирахме 386 тона CO2e. Сега обръщаме поглед напред и продължаваме пътя за намаляване на вредните емисии!„, казва Дарина Тодорова – Управителят на XCoSports България.

XCoSports България и другите ни членове, сертифицирани по отношение на климата, водят глобалното преминаване към нулева икономика, като правят това, което всички компании трябва да правят незабавно: измерват, компенсират и намаляват въглеродните си емисии“, казва главния изпълнителен директор на Climate Neutral, Остин Уитман. „Нашият етикет помага на потребителите да идентифицират тези марки. Това е разпознаваем и доверен символ, който превръща ежедневните покупки в смислено положително действие за климата.“

Сертифицирането към Climate Neutral се основава на международно признати стандарти за измерване на въглерод, неутралност и компенсиране. Всяка компания трябва да измерва емисиите на парникови газове за предходната календарна година по показатели от Scope 1, 2 и 3, обхващайки цялата си производствена верига. Тогава компанията трябва да закупи проверени въглеродни кредити, за да компенсира целия си отпечатък. Това насочва инвестициите в критични проекти за улавяне на въглерод като опазване на горите, възобновяема енергия и технологии за улавяне на въглерод. И накрая, компаниите се ангажират с план за намаляване, за да ограничат бъдещите емисии в рамките на 12-24 месеца, като отчитат напредъка по тези планове ежегодно.

Всички данни за съотвената компания са публично достъпни на уебсайта на Climate Neutral. Процесът се повтаря всяка година, когато компаниите трябва да се пресертифицират ежегодно.

Като компания и бизнес, XCoSports България и магазини Basecamp са избрали път и категорична позиция относно проблема с климатичните промени и сме щастливи, че направихме още една стъпка към намаляване на отпечатъка ни като бизнес върху планетата.“, казва още управителят на XCoSports България – Дарина Тодорова.

Научете повече за Climate Neutral и всички сертифицирани компании тук.

За Climate Neutral

Climate Neutral е основана през 2019 от Изпълнителните директори на BioLite и Peak Design – Джонатан Сидър и Питър Деринг. Двете компании са с нулев въглероден отпечатък съответно от 2012 и 2018г. Climate Neutral е организация, чиято цел е да намали глобалните емисии на въглерод.  Тя предлага прост набор от инструменти и сертифициране, който прави въглеродния отпечатък по-точен и ясен, задава ясни насоки за компенсиране на въглерода и вдъхновява марките и компаниите да работят директно за намаляване на емисиите. Повече за Climate Neutral може да научите тук.

За XCoSports

XCoSports България е водещ вносител на висококачествена екипировка за спортове на открито и представител за България на марките: Patagonia (USA), Scarpa (Italy), Gregory (USA), Mammut (Switzerland), Black Diamond (USA), Rudy Eyewear (Italy), Madshus (Norway), Sea to Summit (Australia), Gerber (USA), Polar (Finland), DirectAlpine (Czech Republik), Genuine Guide Gear G3 (Canada), Silva (Sweden), ABS Airbag (Germany), Blue Ice (France), Ruffwear (USA), Ortik (Portugal), NST Labs (France), Marmot (USA), MontBell (Japan), Point 6(USA), Ryders (Canada), Chimpanzee (Czech Republic), LyoFood (Germany). За допълнителна информация – www.xcosports.com и facebook.com/

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.