Fjällräven Vardag Lite Fleece и изкуството правилно да подберем втория слой

Кратък пътеводител на аутдор обличането

0
 

Сподели

Shares

 

На преход или дори в града, контролът върху телесната ни топлина означава комфорт, независимо от температурите навън. За да постигнем оптималната такава обаче се нуждаем от внимателно подбрано облекло. И докато първият и третият слой дрехи изпълняват повече или по-малко други функции, то вторият слой е този, който най-вече се грижи да ни е приятно навън.

Защо ни е нужен втори слой?

Вторият слой не е нито първи нито трети именно защото се намира между тях. Предназначението му е да контролира телесната топлина, без при това да задържа влага. Вторият слой е един от най-важните (останалите важни са първи и трети), затова е добре внимателно да подбираме дрехата според нейните характеристики и нашите нужди.

Докато първият и третият слой се грижат тялото ви да остане сухо отвътре навън и обратното, то вторият слой работи в посока да опази телесната ви топлина успоредно с процесите на “отводняване”. Това се случва с помощта на въздушните джобове, които втория слой образува, а затопленият въздух е най-добрата защита от студа, която можете да получите. 

Вторият слой предлага разнообразие от дрехи с различна форма и от различни материи, но винаги с общото предназначение да задържат топлината.

Появата на синтетичните материали като полиестера преди около 50 години дава голям тласък в развитието на втория слой. Този материал е лек, здрав и притежава отлични хидрофобични качества. Съхне изключително бързо, като освен това конструкцията му позволява от него да се създаде “пухкав” текстил, буквално задържащ затопления въздух между нишките му. 

Вълната е друг популярен материал, с хилядолетни традиции. Тя по-екологична, с естествен произход и освен отлични топлозапазващи свойства има и една идея по-добро отвеждане на телесната миризма, но пък съхне по-бавно.

Съществуват и дрехи, изработени от комбинация между естествена и синтетични влакна в различно съотношение, които се стремят да съчетаят най-доброто от характеристиките на двата материала.

Освен материата, елементите на кройката също оказват влияние върху контрола на телесната топлина.

Наличието на висока яка или качулка предпазват врата и главата ви от преохлаждане – а това са две зони, които е добре да има с какво да регулирате, за да получите по-добър контрол над телесната си температура. Дрехите с цип също предлагат допълнително средство за контрол на телесната топлина. Джобовете към втория слой са по-скоро екстра, при това със съвсем различна употреба, но не трябва да подценявате възможността да приберете ръцете си в тях, за да ги затоплите закратко, особено ако не разполагате с ръкавици или температурите не предполагат тяхната употреба, но въпреки това усещате хлад.

Тези елементи са важни, но не задължителни и в определени ситуации, по-скоро ще са ви вповече, отколкото да ви облекчават, затова най-важно е преди да поемете на следващото си приключение внимателно да подберете облеклото си, според географските и климатични особености на избрания от вас район.

Fjällräven Vardag Lite Fleece – първокачественият втори слой, създаден с грижи към природата

Серията Vardag на шведската лисица Fjällräven е вдъхновена от природата и създадена за ежедневието, с идеята да предостави универсално облекло за аутдор любителите, които водят активен градски живот. В буквален превод от шведски Vardag  означава „всеки ден“, което перфектно олицетворява предназначението на дрехите от семейството – възможност за комфорт по време на ежедневните задачи, но и при малки бягства от градското всекидневие, дори когато те са импровизирани в последния момент.

Новият член на семейство Vardag за сезон “пролет-лято 2022” е олекотеният полар Fjällräven Vardag Lite Fleece M – идеалният втори слой за хладните пролетни дни, отлично справящ се и с ролята на връхна дреха за лятото.

Поларът е изработен от олекотен 100% рециклиран микрофибърен полиестер, който освен, че щади природата, буквално компресира теглото на дрехата до симпатичните 313 грама. Заедно с микроскопичните влакна на материята, отлично задържащи затопления въздух, арсеналът за контрол на телесната температура включва още висока яка, кенгуро джоб и цип с половин дължина. За да не изпитате никога студ нито в градската среда нито по време на хайкинг приключенията си.   

И ако това не ви е достатъчно – към екологичните качества на модела трябва да отнесем и новият  процес на боядисване (CO2 Dye), който има потенциал да оползотвори до 70% по-малко вода и над 80% по-малко химикали в сравнение с обикновените техники за боядисване.

Може да откриете моделите от серията Vardag Lite Fleece в магазина на марката в The Mall, етаж 0 или на официалния сайт на марката за България. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.