Четири лешояда бяха отровени край село Тича

Тъжната новина съобщават от "Зелени Балкани"

0
 

Сподели

Shares
Освобождаване на черен лешояд
Снимка: Зелени Балкани 

Четири черни лешояда бяха отровени край с.Тича през изминалия уикенд, съобщават от Зелени Балкани. Сред тях е Мичев – Боев, който беше първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга!

„Днес, след получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, колеги от ФДФФ откриха в района на с. Тича, общ. Котел труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.“, разказват от природозащитниците.

Районно управление на полицията Котел образува предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен предприеха законово предвидените действия съобразно своите компетенции.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – от 2002 г.

В България три от тях са дарени от Правителство на Екстремадура, Кралство Испания с идеята за възстановяване на българската популация:

М5 – с име Враца, пристигнал от Испания през 2019г., освободен в ПП „Врачански Балкан“ през 2020 г.
Х1 – Българ, пристига от Испания през 2020 г., освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г.
L1 – Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г.

А четвъртият  BE1 Мичев – Боев, излюпен на 19.05.2021 г. на територията на Котленска планина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.