НАРЪЧНИК: как да си изберем раница?

1
 

Сподели

Shares

Може да се каже, че раницата е най-добрият приятел за туристите, планинарите, колоездачите… изобщо активните хора, които обичат спортовете и отдиха на открито. Но каква раница ни трябва? Отговорът не е еднозначен, защото всичко зависи от това за какво е необходима съответната раница и какво трябва да е нейното приложение, какви нужди ще трябва да посрещне.

И докато консултантите в по-добрите магазини за екипировка ще могат да ви ориентират какво е най-добро за вас и вашите цели, добре е все пак да знаем основните типове раници, за какво се използват и в какъв случай ще ви свършат работа.

Успех в приключенията, които сте планирали и… не тръгвайте никъде без читава раница. Адска мъка е!

TИПОВЕ РАНИЦИ
За да могат да задоволят различните телосложения, дейности и условия на времето, производителите предлагат раници в различни дизайни и размери.

Еднодневки (15-35 л)

Тези малки раници или нямат или са със съвсем малък скелет за поддържане на по-големи тежести, следователно по-голямата тежест пада върху раменете.

Еднодневките са добри за къси преходи с минимален багаж, като няколкочасови излети.

Удобни допълнения към този тип раници са колан на кръста, който да пази раницата от изместване и подплънки и уплътнения за по-голямо удобство.

Алпийски (35-55 л)
Тези средни по размер раници обикновено имат вътрешно скеле/конструкция за здравина и по-сериозен колан за кръста, който е способен да понесе по-големи тежести.

Капацитетът им ги прави удобни за дейности, изискващи повече екипировка, като например рандоне ски турове или скално катерене. Подходящи са дори за еднократни преспивания при минимално количество багаж.

Туристически (55-75 л)
Този размер е създаден за многодневни пътешествия.

Раниците са с твърд скелет, който пази структурата им независимо от това колко много или малко багаж носят в момента. Специална конструкция разпределя тежестта на багажа от раменете към колана около таза, като по този начин улеснява дългите преходи.

Експедиции (75-100 л)
Колосалният капацитет на тези раници ги прави идеални за много продължителни излети или цели експедиции. Също полезни са за зимен туризъм, изискващ много екипировка.

Дизайн на отвора: горен или панелен

Раниците с панелен (преден) отвор разрешават бърз и лесен достъп до всичката ви екипировка. Циповете на подобни раници от друга страна могат да бъдат слабите места на раницата, които да пропускат дъжд или сняг.
Търсете раници с ремъци за затягане (compression straps), които да намалят напрежението върху циповете.

Раниците с отвор отгоре са по-здрави от тези с преден такъв, от друга страна обаче ще трябва да извадите половината багаж, за да стигнете до нещо, бутнато на дъното на раницата.

Този дизайн продължава да е популярен, защото е по-издържлив на износване и позволява опаковането на много екипировка.

Конструкция
Никой не го е грижа за пазенето на раници, което ги прави може би най-измъчваната част от екипировката ни – дали захвърлени на тревата и камъните след изкачване, или прашасващи в гардероба в очакване на правилния сезон, раниците би трябвало да издържат на много години тормоз. За да сте сигурни, че изборът ви ще трае с години, търсете тези елементи:

•             трайни материали и платове като Рackcloth или Cordura (специално на местата, които бързо се износват);

•             здраво зашити шевове – за да проверите за това, опитайте този тест: дръпнете здраво презрамката на раницата, ако шевовете са добри би трябвало да не може да видите конците, с които е зашита тя към самата раница (шевовете също са едно от местата, през които водата влиза в раницата, колкото по-скрити са те, толкова по-суха ще бъде тя);

•             вътрешните конци трябва да са покрити с плат или да са зашити така, че да нямат директен допир с багажа когато раницата е пълна;

•             кръстосан двоен (троен и т.н.) шев на местата, където раницата носи най-много товар (на дъното, ремъци, презрамки и т.н.);

•             солидни ципове

Системи за окачване и нагласяне по тялото
По-големите раници, създадени с идеята да поддържат много тегло, идват с допълнителни системи за регулиране, разпределящи същото това тегло надолу върху части на тялото, които са по-свикнали на големи тежести, тоест към краката.

Ремъци за презрамките
Презрамките са изчислени да издържат между 30 и 40% от теглото на раницата. Ремъците към тях служат да поддържат раницата в центъра на гърба, и да дадат възможност на по-голямата част от теглото да бъде предадена към колана на кръста. Търсете раници с презрамки, които са с твърда, но не прекалено твърда подплънка.

Те не бива да прищипват мишниците ви, или да ограничават движението на ръцете по някакъв начин. По-скъпите раници имат контур на презрамките, който съвпада с този на тялото и профила на раницата.

Ограничителният ремък, който минава през гърдите, е допълнителен елемент на повечето модерни раници, който държи презрамките в правилната позиция и предпазва от протъркване под мишниците.

Колан за кръста

Коланът стабилизира раницата и предпазва от нейното извъртане около кръста, тоест държи я неподвижна в центъра на гърба.

При по-малките модели раници, функцията му е предимно да не разрешава на раницата да се измества или да подскача, докато при по-големите модели главната му функция е да пренасочва тежестта на раницата към таза, като така отслабва натоварването на рамената.

Коланът трябва да е с достатъчно дебела подплънка, а закопчаването му трябва да е солидно и лесно за боравене, откопчаване и нагласяне. Много от по-скъпите раници имат колан, позволяващ да се закопчава и откопчава с една ръка.

Регулировка
Ако смятате да носите каквито и да е по-големи багажи, е много важно раницата да ви е по мярка. Всички производители на висококачествени раници ги предлагат в различни размери, а някои производители предлагат модели, направени специално за женската форма.

КАК ДА ПРЕМЕРИМ РАНИЦАТА

Как да намерим правилния размер

Правилният размер на раницата зависи от дължината на гърба ви, а не от ръста ви, както много хора погрешно смятат. Къса раница може да става по-добре на висок човек с къс гръб, отколкото на нисък човек с дълъг гръб.
За да изберете правилния размер, първо накарайте някой приятел да измери дължината на гръбнака ви.

•             намерете най-издадения горен прешлен, това е малката бабуна на нивото на раменете ви (точка А)

•             намерете горния край на тазовата кост, следвайте тази линия по хоризонтала, докато стигнете до гръбнака (точка B)

•             поставете шивашки метър по тялото между точките А и В, това е височината на гърба ви

„Окачване“ или поддържаща система
Носенето на пълна раница би трябвало да се чувства все едно тялото ви е станало някак си по-тежко, а не все едно че носите сумист на гърба си. Ако поддържащата система на раницата ви си върши работата, по-голямата част от теглото на товара би трябвало да е поставено върху кръста ви.

Изпробване
Ако е възможно, опитайте раницата в магазина, и в първо лице. Всеки е различен, и онова, което пасва идеално на приятел, не е гарантирано да става на вас.

Малка илюстрация на главните елементи за регулировка на нормалните раници:

•             първо отпуснете всичките ремъци на раницата;

•             сложете между 10 и 15 килограма тегло в нея. Всичко, наподобяващо нормален багаж, би свършило работа. Вариант, който съм виждал в тукашните магазини, е да се напълни един по-малък сак с всякакви артикули почти до пръсване и да се сложи в раницата;

•             качете раницата на гърба си, преметнете презрамките и нагласете колана директно върху таза си, закопчайте го и затегнете ремъка му. Уплътнението на колана би трябвало да обвие таза ви плътно точно под и около кръста;

•             затегнете презрамките на раницата. Те трябва да са достатъчно раздалечени, за да не притискат врата ви. Краят на презрамките (там, където започва ремъка за затягане) не бива да е по-долу от около 10 см под мишниците ви;

•             затегнете горните стабилизатори в удобна позиция. Нормално те би трябвало да са под ъгъл от около 45 градуса;

•             затегнете ремъка през гърдите и нагласете долните стабилизатори, докато се почувствате удобно;

•             помнете, че при повечето раници гърбът не бива да е плътно по тялото, за да може да диша и да се охлажда при продължително ходене (зимно време тази пролука е обикновено запълнена от дрехи)

Разходете се наоколо около 15-20 минути, нагласяйки ремъците, ако се чувствате неудобно. Ако не сте сигурни, сложете още тежест и повторете процедурата. Раницата, която ви става, ще се чувства като част от тялото ви, без неудобни подутини, убиващи или протъркващи елементи.

Най-важното: ако раницата не ви е удобна сега, то тя със сигурност няма да ви стане удобна след няколко часа по горските пътеки.

Източник: БАССЕС

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.