Три филма, които задължително да гледате на Дни на предизвикателствата

Тазгодишното издание на Дни на предизвикателствата ще се проведе между 29 и 31 март в кино Люмиер

0
 

Сподели

Shares

Тазгодишното издание на Дни на предизвикателствата ще се проведе между между 29 и 31 март в кино Люмиер, София. 16-тото издание ни е подготвило шест забележителни премиери за планинарство, алпинизъм и приключенски начин на живот.

Избрахме да ви представим трите ни фаворита тази година:

Алпинистът/The Alpinist

Документалният филм на Питър Мортимер и Ник Розен, проследява отблизо дръзките соло изкачвания на канадския катерач Марк-Андре Льоклерк във враждебните условия на Патагония. 

Докато катеренето придобива все по-голяма популярност, а масовите медийни събития стават незаменима част от цялостната му култура, някои алпинисти предпочитат да стоят встрани от светлините на прожекторите. Марк-Андре Леклерк, 23-годишен свободолюбив алпинист, е една от онези редки спортни икони, които са постигнали много на соло сцената и се превръщат за пример на тези, които тепърва се захващат с това рисковано начинание. Въпреки че канадецът е записал в кариерата си някои от най -смелите самостоятелни изкачвания в историята, той продължава да живее далеч от светското, избягвайки най -съвременните технологии, включително коли и смартфони.

Експерти в соло катерене смятат, че Марк поема твърде големи рискове, а легенди в алпинизма не могат да скрият възхищението си  към суровия му талант.
„Алпинистът“ проследява отблизо най-екстремната и променяща живота му експедиция, тази в Патагония. В документалния филм ще видите любовта към височините на един от най-добрите соло катерачи на нашето време, представена по великолепен начин от  Питър Мортимър.

Изчисляване на риска/SOLVING FOR Z: A CALCULUS OF RISK 

Филмът на Патагония и Teton Gravity проследява предизвикателствата на професионалния планински водач и големия планински скиор Захан „Z“ Билимория, неговите върховете и падения, които преживява в името на мечтата да кара ски по най-опасните места на земята. Билимория е посланник на Patagonia и един от най-уважаваните ски водачи в Северна Америка.

След инцидент на планината Моран, при който загиват двама от партньорите му , „Z“ се ангажира да проучи връзката между това, което е известно и непознато в планините, и рисковете, които съществуват в това пространство. Колко можем да спечелим от планините? Колко можем да загубим?

Този филм от 27:00 минути изследва собствените ни възприятия и реалността на опасностите в допълнение към това как знанията, уменията и случайността влиаят на съдбата ни.

С участието на Захан Билимория, Ким Билимория, Джеръми Джоунс, Грифин Пост и Иън Макинтош, това е филм, който ще си спомняте дълго.

Списъкът: Всичко или нищо/ LA LISTE: EVERYTHING OR NOTHING

 

През 2016 г. скиорът Джереми Хайц прави списък с най-емблематичните си спускания в Алпите, които се отличават с техническо каране и висока скорост. Този подвиг представлява пълно преосмисляне на класическите ски спускания и преминаване към изцяло ново ниво на фрийрайд.

Документалният филм проследява Джереми и неговия доверен планински партньор Сам Антаматън, докато търсят места за ски спускания по най-високите планински вериги. От Андите до Каракорум и диапазона между тях, Сам и Джереми са прекарват последните няколко години, опитвайки се да разширят определението си за „freeride“. Това пътуване променя живота им и поставя толкова много въпроси, колкото и отговори.

Заглавието на филма казва всичко: или успявате, или се връщате без какво да покажете за времето, което сте прекарали далеч от дома, и рисковете, които сте поели.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.