Калоян Косев: Екстремните спортове като средство за професионални успехи

И добрият пример от PokerStars за постигането им

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Влади Гергов/instagram.com/vldgergov/

В 360mag.bg ценим успешните млади хора и техните работодатели, които заедно намират баланс между отговорна работа и хобита, особено когато става дума за екстремни спортове. Вярваме също така, че практикуването и овладяването на високорискови спортове рефлектира позитивно и върху възможността за справяне със стресови ситуации на работното място. Да се създаде обаче равновесие между професионалните задължения и заниманията в свободното време понякога е трудна задача, изискваща много компромиси. Затова решихме да почерпим опит директно от добрите примери по темата и се допитахме до Калоян от PokerStars, за да разберем как той е намерил успешната формула за съчетаване на двете дейности и какво му дава това.

Ето и неговата история.

Здравейте, казвам се Калоян Косев – Кало и от четири години работя в PokerStars. Започнах като Senior SQL Server DWH Database Administrator и в момента ръководя Data Platform Infrastructure екипа. Също така говоря за бази данни и cloud на технически конференции. Накратко мога да се обобщя така – харесва ми да работя и с хора и с машини, а когато си почивам съм посветен на екстремните спортове – сноуборд, сплитборд, рафтинг, каяк и др.

Снимка: личен архив

ЗА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ РАБОТАТА И ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

И работата и приключенията са важна част от живота ми, затова съм щастлив, че попаднах в екипа на PokerStars, в чието лице срещам голямо разбиране – компанията ни помага и насърчава към баланс между работа и лично време. Имам възможност да бъда гъвкав и да менажирам времето си така, както е удобно за мен и за целите на компанията.

В професионален план екстремните спортове наистина ми дават много – научиха ме, че трябва да подготвя себе си, но и да разчитам на хората около мен. На абсолютен фокус в това, което правя, както и, че да се откажеш понякога е по-мъдрото решение. Също така екстремните спортове ме научиха на постоянство и преследване на целите – подход, който забелязвам, че често използвам и в офиса. И, разбира се, не на последно място – със спорта разтоварвам и успявам да се върна зареден на работа!

Не често, но критични ситуации се срещат, и в работата, и извън нея, като и в двата случая стъпките са еднакви – осъзнаваш ситуацията, търсиш максимално бързо решение на проблема, и след това се опитваш да се подготвиш да не попадаш в подобна ситуация вбъдеще.

Да се ядосваш и нервираш не решава проблеми!

Снимка: личен архив

НАЧАЛОТО: СНОУБОРД И СПЛИТБОРД

Първият ми допир с екстремните спортове беше още в гимназията – доста аматьорски карах скейтборд. По-сериозно започнах да се занимавам преди 11 години, когато моя много близка приятелка ме заведе да караме сноуборд на Пампорово. Отначало ме плени идеята за спорт, който комбинира скейтборд и планина и още с първите си опити разбрах, че за мен това ще е приключение за цял живот!

Така и стана – всяка зима обикалям всички български курорти, и поне по един в чужбина. Три от любимите ми дестинации навън са Цилертал в Австрия, Двете Алпи във Франция и Дизин в Иран.

Снимка: личен архив

Постепенно се запалих и по сплитбординга, който е и новата ми страст. С натрупания опит по пистите, карането в курорт започна да губи своя чар за мен, и все повече поглеждах към върхове, които преди ми изглеждаха недостъпни. Затова и този спорт беше нормално продължение на търсенията ми. Предпочитаните от мен места за сплитборд в България са Зоните на Рилски езера и Мальовица в Рила, зоната на Безбог, Полежан и Стражите в Пирин.

РАФТИНГ ГИД И КАЯК В БЪРЗИ ВОДИ

Снимка: Влади Гергов/instagram.com/vldgergov/

Във времето между зимите адреналинът ми липсваше и търсех нещо което да ме заплени. Така стигнах до  водните спортове – рафтинга и каякинга в бързи води. Първият, освен в хоби, се превърна и в допълнителна професия – аз съм квалифициран рафтинг гид.

Нещата с водата се случиха съвсем естествено. Запознах се с екипа на rafting.bg като клиент. Няколко години ходихме на морски каяци в Гърция с тях, виждаха, че се справям и в един момент ми предложиха уикенд работа като рафтинг гид. Изкарах си курсовете и вече няколко години работя през уикендите като гид.

Съвсем логично се запознах и с каякинга в бърза вода. Беше лесно – често бях близо до реката и колегите от клуба ми помогнаха да се науча да стоя в лодка и да ескимотирам. Постепенно започнахме да караме по-често.

Снимка: Иван Добрев/instagram.com/ivan_sergeev_dobrev/

Интересно е да се направи паралел между сноу и сплитборда и уайт уотър каякинга. И двата спорта ме научиха да “чета”. Сноубордът и сплитът – да чета условията в планината и да избирам правилно линията си. Човек не е по-голям от планината и ако не подхождаш с уважение понякога те наказва. Каякът пък ме учи да “чета” реката – теченията и вълните. Да виждаш секунди напред, и да си едно с водата, а не да работиш срещу нея.

Сравнявайки двата вида спорт ми се струва, че каяците в бързи води са по-екстремното занимание. И в двата спорта можеш да разглеждаш това което ще караш, и в двата спорта дори и малка грешка може да ти коства всичко. И в двата спорта работиш с това, което ти дава теренът с условията за деня и разчиташ само на хората около теб. И все пак с каяците теренът буквално е “жив” и силата на водата наистина се усеща навсякъде около теб. В Кресненското дефиле например съм карал с рафт на 160 кубика на секунда – това са 160 тона вода, която никога не спира и мачка всичко по пътя си.

Снимка: Иван Добрев/instagram.com/ivan_sergeev_dobrev/

Сплитбордингът е толкова по-тих, снегът е застинал, и карайки оставяш една фина и деликатна следа. Докато с каяка понякога усещаш, че колкото и да искаш да работиш с реката, тя е като див кон.

В този ред на мисли любимото ми място за каякинг е именно река Струма – няма друго място в България където можеш да направиш такова каране! В чужбина бях за първи път миналия сезон и успях да се спусна в каньона на река Арактус в Гърция – реката беше тюркоазено синя, а каньонът като от приказка. Хвърлил съм поглед и на река Липно в Чехия, но доста ще трябва да тренирам този сезон за да се подготвя за там.

РАБОТАТА В POKERSTARS

Както вече споменах в началото, в PokerStars започнах работа преди около четири години. След първото интервю по телефона ме поканиха на среща, която се проведе на остров Ман. Тогава това беше малко шокиращо за мен, но реших да се доверя и явно съм взел правилното решение.

Pokerstars (Flutter Int) е лидер в своя бранш. Да си първи и да си затвърдиш позицията изисква огромни усилия и характер. Като почитател на екстремните спортове обичам да се движа напред и да не оставям в комфортната си зона, а Pokerstars ми дава идеална възможност да следвам тази идея, като едновременно с това ми позволява да работя със замах.

В чисто професионален план задачата ми е да отговарям за инфраструктурата на Data Tribe екипа – основните компоненти, върху които се градят услугите, предоставяни от Data Tribe екипа на компанията. Ръководя екип от прекрасни професионалисти.

Странично от това съм част от виртуален екип, който се фокусира върху социалния живот на целия български офис – Social Committee. Някои от любимите ми инициативи, които успяхме да завършим през изминалата година са готварски курсове, Beer & Wine tasting, подпомагането на футболния ни отбор, който трупа победа след победа и десетки други.

Освен с тези и подобните им инициативи, в офиса често се развличаме и с покер. Всеки месец играем във вътрешнофирмен турнир за доста яки награди, отделно се събираме с екипите около мен за chill afternoons и още покер.

Мога смело да заявя, че в българския офис на PokerStars сме изключително сплотен екип и забавлението тече както на работа, така и извън нея. За съжаление, заради ситуацията, в последните две години виждам колегите си на живо доста рядко. Въпреки това, в случаите когато успяваме да намерим удобно време между локдауните, залагаме на разходки на открито и бирички в парковете. С някои от колегите дори направихме заедно обиколката на Витоша с колела в най-униКАЛНОТО издание на състезанието – как да не си обичаш работата!

POKERSTARS KATO РАБОТОДАТЕЛ, КОЙТО ЦЕНИ НУЖДИТЕ НА ЕКИПА.

Стани част от екипа на Pokerstars и виж възможностите за кариерно развитие тук.

PokerStars е част от Flutter Entertainment plc. Pokerstars е продуктова IGaming компания , която предлага кариера в различни сфери, сред които тази на технологиите, дигиталния маркетинг и комуникацията с клиенти.

Услугите на компанията са създадени от покер фенове, за покер фенове – гаранция за качество, оценено от над тринадесет милиона клиенти по целия свят.

Това, което отличава PokerStars от останалите работодатели е разбирането, че удовлетворението на екипа е от основно значение, за да бъдеш глобален лидер. Компанията вярва, че възможността за образование, както и балансът между личен живот и работа са важни за служителите, за да се чувстват спокойни и да се развиват като личности. Това създава приятна работна атмосфера за всички, премахва напрежението и стреса, и генерира повече креативност и увереност.

ОБРАЗОВАНИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО

PokerStars разполага със специална онлайн платформа за обучения, която да помага за професионалното израстване на служителите. Платформата е с напълно безплатен достъп и предлага повече от 183 000 курса по различни теми, свързани не само с работния процес, но и с интересите и хобитата на служителите – например курсове по рисуване, готварство и др. Тези учебни инструменти допринасят за подобрване на работната среда, защото помагат на служителите да се чувстват уверени в уменията си и да развиват желаните технически и меки умения и способности. Усвояването на нови знания и умения по теми, свързани с личните интереси и хобита на служтелите пък стимулира личностното развитие на кадрите и създадава баланс между работа и личен живот.

Освен онлайн платформата с обучения, компанията предлага и personal interest allowance, сума, която всеки служител може да прецени как да използва за свое хоби и личностно развитие. От курс по френски до сърф уроци, рисуване или други.

За поддържане на тонуса пък са създадени различни социални и благотворителни комитети, които организират дейности и стимулиращи подаръци през цялата година. Те се грижат за провеждането на вътрешни активности като Social Committee, Diversity Inclusion, Equality and Belonging Committee, Green Committee, Wellness, Charity Committee, които създават усещане за  полезност и възпитават дух на разбирателство.

Фактът, че в PokerStars всички са едно голямо семейство, си личи и от  оживената онлайн общност в социалните канали Work At PokerStars, които свързват служители от над 60 държави по целия свят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.