Две кенчета бира или джобен примус

1
 

Сподели

Shares

За хората със сръчни ръце – полезен уъркшоп, в който две кенчета от бира се превръщат в джобен примус.

workshop primus

Какво ви трябва?

1. Две кенчета от бира
2. Нож и/или ножица
3. Флумастер или точно око
4. Линийка или конче

workshop primus

workshop primus

workshop primus

Вземете едното кенче и го обърнете с дъното нагоре, след което разпробийте 14 дупки по периферията му (фиг. 1). Внимателно изрежете само вдлъбнатата област от дъното(фиг. 2). Измерете 2 сантиметра – от края на външната му част нагоре, и очертайте окръжност (фиг. 3). Вече е готова горната част на примуса.

workshop primus

Дойде ред и на втората бирена кутийка, от която ще направим долната основа и вътрешната мембрана. По същия начин като при другото кенче измерете 2.5 сантиметра и очертайте окръжност, след което изрежете(фиг. 4). Така е готова и долната част на примуса.

workshop primus

workshop primus

Следва малко фина работа с ножчето или ножицата, която ще отнеме малко време. Вземете едното кенче и изрежете лист, като се стремете да не намалите ширината му(фиг. 5). Важно е да се направят два прореза отляво и отдясно на получената мембрана. Те са важни за сглобката на този елемент (фиг. 6). Внимавайте как процедирате! Ламарината на кенчето реже изненадващо и много бързо!

workshop primus

workshop primus

workshop primus

Стигнахме и до сглобяването на самия примус, което е доста деликатна работа. Сложете мембраната в долната част (като внимавате малките П-образни отвори да са в основата на примуса) и затворете с горната, като се стремите да уплътните добре частите.

Ако сте изпълнили правилно и последната стъпка, време е за тестване на вашия нов джобен примус. Напълнете вътрешността му със спирт и внимателно го запалете(фиг.F).

Готови сте за готвене!

workshop primus

ВИЖ ОЩЕ: Джобен комплект за оцеляване

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.