„Еко Рай-Пампорово“: нов подход към детските лагери и алтернативния туризъм

Обучение на деца от 3 до 5 години, базирано на сугестопедични методи

0
 

Сподели

Shares

Продължаваме нашата обиколка из Родопите, в търсене на алтернативни места за туризъм, далеч от преживяванията ни в големите зимни курорти. След като ви показахме хижа „Момчил юнак“ и многото възможности качествено да си починете, се отклоняваме съвсем малко – до новото вълшебно място за деца и възрастни „Еко Рай-Пампорово“.

Мястото

Само на 12 км от Пампорово,в посока Хайдушки поляни, се намира къща „Еко Рай“, която е база на ски училище за деца между 3-5 годишна възраст. Уникалната къща е изградена от еко материали и е сякаш пренесена от приказките.

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

„Идеята за създаването и дойде от ски училището ни в Пампорово и опитът ни с обучението на много малки деца. В един момент ни трябваше по-специално място – с равен терен и слънце през по-голямата част от деня, където да провеждаме тези обучения.“, споделя създателят на мястото-Мариян.

„Трябваше да създадем място, където тези малки деца да влязат да се стоплят, да пият по един чай и си направихме труда да изглежда по вълшебно, по-приказно, за децата. Това е пространството, където ако на някои му стане студено или иска да си почине по време на ски обучението.“

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

„Еко Рай- Пампорово“, е непосредствено до ски център Картола-създаден от спортен клуб „Момчиловци адвенчър“, където дори в момента се провеждат много интересни събития – световно първенство за ветерани по ски ориентиране и европейско състезание по ски ориентиране.

Ски обучение за най-малките

Създателите на „Еко Рай-Пампорово“ са сертифицирани ски учители и имат опит с деца отдавна, изполвайки сугестопетидични методи на обучение.

„Старата школа, ме убеждаваше, че е редно децата да започнат карат ски на 5-6 годишна възраст, но пък аз съм живял в Австрия, Швейцария, Южна Германия и няма малко село или град, където да няма малка пистичка за деца на 3 години. Ето, даже миналата седмица ни доведоха две дечица на по две години и половина, които караха ски. 

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

Идеята е да се забавляват и да са при снега, на чист въздух. И факта, че ние им задържаме вниманието над два часа на пистата и искат да се седят и още, означава, че се получават нещата.“

Имат интересен подход в лагерите си за най-малките (от 3 до 5 г.):

„Всяка година измисляме тема, която да ангажира детето, за да не се откаже от карането на ски и да иска да сваля екипировката си в първите десет минути. Тази година темата е „Горски животни“. Докато караме се оглеждаме къде живее лисицата или мечката, например. Превръщаме обучението в игра, което задържа вниманието им.“

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

От „Еко Рай-Пампорово“ осигуряват транспорт на децата и родителите, които искат да се качат до мястото, от село Момчиловци към 9.30 часа  сутринта. Програмата на детския лагер стартира в 10:00 сутринта, когато вече е слънчево и по-топло. В 10:55 обучението спира за почивка, чаша чай и плод, след което продължава до 12:00 часа. Ако децата са по-големи (6-10 г.) ски обучението може да продължи целодневно-два часа преди и два часа следобяд.

„Ние осигуряваме екипировка-ски, ски обувки, каски-за момичета-лисички, за момчетата-вълчета, така че не е нужно родителите да се ангажират с това.“

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

Идея в развитие

„В България ски обученията на малки деца много сериозна ниша, в която  нищо не е направено. Не се организират лагери за деца между 3 и 5 годишна възраст. Обяснявам си го с това, че наистина е по-трудно-трябва да имаш добри условия, да си добър педагог, за да им ангажираш вниманието през цялото време, изискванията са по-завишени, отговорността по-голяма…Но е необходимо, защото това означава повече скиорчета и сноубордистчета, повече спортно възпитани и по-здрави деца.

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

Трудността, според мен, за създаването на лагери за най-малките идва от липсата на подкрепа от институциите, които би трябвало да имат интерес към развитието на тази дейност. Затова много хора не се наемат.

Това, което ни е много важно в този район на Родопите, е да се създадат нови услуги, и зимни и летни. Туристите са много променени. Хората искат да спортуват, да са сред природата.

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

Преди няколко седмици организирахме лагер по ски туринг за възрастни при нас с водач Васил Флоров. Имаше огромен интерес към програмата, която включваше два дни ски туринг в района с лекции . Докато децата на тези хора бяха при нас и ги обучавахме на ски, те можеха да се разходят из района и да си починат, спортувайки.

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

Ние трябва да показваме някакви услуги в този район. Ски център Картола e с ръководител е Богдан Кабасанов, който още преди 20 години направи парк за фрийстайл тук. Но тогава туристите бяха други. Те искаха да седнат на маса, да пият и ядат до сутринта. Сега търсят услуги за личностното си развитие. Новото поколение иска друго и ние трябва да сме готови да му го дадем.“

За повече информация за детските лагери или тези за възрастни, посетете официалната страница във Фейсбук на „Еко Рай-Пампорово“.

Снимка: Еко Рай-Пампорово/ Facebook

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.