Фрийстайл парк Перелик: Разцепването започва тази събота на 22 януари!

Отваря врати една нова зимна дестинация с голям потенциал!

5
 

Сподели

Shares

Всички сте чували за Перелик, но не всички сте го посещавали през зимата, а още по-малко от вас са го и карали със ски или борд. Знаете ли обаче, че върха се оказва едно от най-благодатните места за зимни спортове у нас?

Първият избор на архитекта на к.к. Пампорово е бил районът на връх Перелик, за където даже е направен план, но поради наличето на военна база на върха, идеята се е реализирала на по-ниска локация- района на връх Снежанка.

Както ни разказват местни сноубордисти, които ползват активно района от 90те години на миналия век, условията там всяка година са такива, че позволяват каране още от средата на ноември, та чак до май, като рекордите са 40 см сняг още на 14-ти септември и последно каране на 17-ти юни. От близо 30 годишния им опит знаем, че там наличието на сняг е направо гарантирано, независимо от условията на другите места, включително и на намиращия се на хвърлей разстояние зимен курорт Пампорово!

Това не е учудващо, знаейки, че върхът е с височина от близо 2200 метра и факта, че е географски благоприятно разположен, където се сблъскват атмосферните потоци на влажнните маси от средиземноморието и студения планински въздух от Родопите. Тези два фактора се превръщат в перфектната рецепта за качестен и обилен сняг.

За щастие местните карачи от клуб „Сноуборд общество Смолян“ много добре знаят с какво неразработено съкровище разполага родният им град и тъй като не искат да го пазят само за себе си, със съдействието на Община Смолян и „Перелик инфраструктурна компания“ АД създават фрийстайл парк, под най-високия родопски връх, който отваря врати този уикенд.

Паркът е разположен на височина над 2000 метра, което гарантира чудесни условия и въздух.

Откриването е тази събота-22 януари, като началото е от 9:30 ч. при базата на агротехническия център на Перелик, намиращ се на пътя към хижа Перелик. От там всички пристигнали навреме ще бъдат извозени безплатно до поляната при Къщата на мечките, където е разположен паркът. Закъснелите могат да стигнат до мястото на събитието с леко спускане и 15 минути ходене до спота.

Въпреки, че в района няма лифтове, пътя се поддържа, а транспортът в рамките на парка е безплатен от 10:00 до 16:00 часа. Браво Смолян! Прогнозата е много обещаваща – студено и снежно време, а програмата е здраво каране!

Членовете на клуба, под вещото ръководство на шейпърите Асен Рашев и Емил Баков, са се погрижи всички любители на свободния стил да останат повече от доволни. Паркът е съобразен с възможностите, както на начинаещите, така и на напредналите фрийстайлъри и разполага с 5 технични обстъкъла (уреди), включващи 6 метра флат бокс, висок – 40-50 см, тейл рейл, пак на 40-50 см, 6 метров даунрейл, тейбъл топ скок – 6 метра, мини спайн и мини куотър пайп – 2,50 метра, с PVC тръба по ръба за слайд и рокенроли.

Ако всичко това не ви е развълнувало достатъчно – спокойно – има и още!

В съдружие с „Перелик инфраструктурна компания“ АД и Община Смолян от клуб „Сноуборд общество Смолян“ са се погрижилили през всички уикенди до края на сезона посетителите да имат безплатен транспорт в рамките на парка!

“Целта ни е чрез фрийстайл парка на Перелик не просто да запълним нуждата от подобни съоръжения у нас, но и отново да събудим интереса към свободното каране. За целта сме се постарали да предложим изживяване на високо ниво! Заповядайте да се почерпим с чай и да се разцепим от фрийстайл!” споделя намеренията си Асен Рашев.

Вижте, актуално видео от последните дни на работа по трасето.

Родопите ви очакват!

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. Дайте повече информация – как да стигнем до мястото, от къде тръгва транспорта, как да стигнем до мястото, ако сме изтървали транспорта. Има ли влек на мястото и каква му цената?

  2. Отговорите на всички въпроси, които задаваш са в материала :)

  3. По един или друг начин ще си го направи „Боцмана“….

  4. Дали по някъкъв малък шанс би имало ски гардероб там ? Или телефон за контакт с организатор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.