Алтернативният туризъм в Родопите предлага много и през зимата: Хижа „Момчил Юнак“

Райско място в планината с много възможности за зимни преживявания!

1
 

Сподели

Shares
Credit:Old Pine Bungalow

Родопите са едно от любимите места за алтернативен туризъм на българите. За съжаление, през зимата не е точно така, въпреки че планината предлага много възможност за приключения, а красотата и чистотата на зимната ѝ премяна са несравними.

Затова днес искаме да акцентираме и да препоръчаме горещо и за студените дни, хижа Момчил Юнак – райско място в района на Хайдушки поляни с екип от млади и свежи хора.
Credit:Old Pine Bungalow

Хижата се намира на 1680 м. над морското равнище, на пътя на европейския туристически маршрут E8, на около 15 км североизточно от с. Момчиловци и на около час и половина преход от село Манастир. Сградата е водоснабдена и електрифицирана с вътрешни санитарни възли, като акцента на мястото са реновираните дървени бунгала. Топлите и модерни условия правят хижата уютен зимен дом.

Пътят до хижата се чисти редовно, но както тук, така и във всяка планина, ви съветваме да носите вериги за автомобилите си.

Посещението на подобни качественни места и през зимата е важно, защото по този начин оказваме важна подкрепа за оцеляването и развитието им.
Credit:Old Pine Bungalow

За хората, които не обичат големите зимни курорти, а предпочитат алтернативни форми на зимен туризъм, подобни туристически зони в Родопите предлагат много:

Магически гледки от района, в допълнение с чудесни и безопасни възможности за зимни разходки, ски/сноуборд преходи, трекинг, снегоходки, конна езда и детски шейни.
Credit:Old Pine Bungalow

Съвсем близо до хижата е спортен център Картола, където можете да покарате ски/сноуборд с влек. В зоната е изграденa и красива дървена къща „Еко Рай Картола“, която е уникален център за ски и сноуборд обучение на деца още от 3 годишна възраст.

От базата можете да наемете моторна шейна, за да разгледате обстойно района, където може да карате в богатата мрежа от горски пътища в района на Хайдушки поляни, където това е разрешено.

В близост се намират и още: хижа „Момина вода“, на 30 минути от хижата, хижа „Преспа“, на около три часа, хижа „Свобода“ и хижа „Студенец“, на около 4 часа път пеша.
Районът на хижа „Момчил юнак“ е много подходящ за „ловци на зимни кадри“, както и за първи опити със зимен къмпинг, зимен хайкинг и трекинг, ски/сноуборд туринг.
Credit:Old Pine Bungalow
Друга голяма екстра на този тип туризъм в Родопите е автентичната кухня, която в хижа Момчил Юнак ще усетите изцяло.

Както казват от младото семейство хижари Николета от Момчиловци и Уриел от Аржентина:

„Тук сме, защото ценим природата, пазим я и живеем в синхрон с нея, ако и вие се кефите на това, елате да починете при нас“

Credit:Old Pine Bungalow

Повече за хижа „Момчил юнак“, за да си резервирате стая или бунгало, вижте в официалната ѝ страница във Facebook тук или се свържете с хижарите на телефони:0888111782 / 0878960025

Подкрепете качествените места за алтернативен туризъм в България, като ги посетите и споделите.

Така помагате както на местните хора, които развиват туристическа услуга, така и на алтернативния туризъм в България да затвърди позициите си като важен туристически сектор за страната.
Credit:Old Pine Bungalow

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Уникално място, много интересни хижари :). Силно препоръчвам

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.