Големият Ники „Малкия”

0
 

Сподели

Shares

Вече никой не му казва „Малкия”, дори го наричат „Чичо”. Николай Найденов-Малкия е своебразен ветеран в екстремните спортове у нас. Сърф, ски, кънки, сноуборд – всичко това е наредено зад вратата му, а сезон за почивка за него няма.

Ники Малкия

Здравей, Ники! Представи се с няколко думи.
Хммм… Казвам се Николай Найденов. Работя като сърф и ски инструктор през лятото и зимата. Занимавам се професионално с кънки на рампа от няколко години. Карам фрийстайл ски за удоволствие.

Защо ти казват „Малкия”?
„Малкия” беше добре… Сега почнаха да ми казват „Чичо“ или „Чичи“. Всичко се връща. Аз така бъзиках по-големите на рампата преди. А защо Малкия… Защото бях много дребен в училище и така си остана.

Освен ски знаем, че караш и блейдове. Кажи нещо за трипчетата от отиващия си сезон.
Сезонът мина много добре. По-добре, отколкото очаквах. Не съм спрял да пътувам цяло лято. Ходихме в Ротердам, Берлин, Майорка, два пъти в Барселона и много дни на тренировки в Монтана. Общо взето наобиколихме се доста. Накрая даже ми стана тъжно за агресивна София, хаха. Организирахме годишното ни състезание в Монтана и с гордост посрещнахме световния шампион по кънки на рампа тази година в България. Иначе през седмица имаше състезания. С повечето състезатели участвахме на всички и всеки уикенд се срещахме на различна рампа в различна държава с куп различни хора. Адски много каране и много бърз прогрес с нови трикове и голямо удоволствие. Като резултати – на последното състезание в Берлин станах втори. Много добре се представи младата ни надежда от Монтана Стефан Василев, спечелвайки три от четирите международни европейски състезания за аматьори. Сигурен съм, че ще продължи да ни радва с успехи и при професионалистите догодина.

ники рампа блейдники road gap

Помагат ли ти блейдовете за усъвършенстване в ските и обратно?
Ските и кънките са абсолютно идентични. Има момент на привикване, когато се преминава от единия спорт в другия, но като цяло от гледна точка на трикове – като можеш един трик в кънките, можеш го и в ските и обратното. Хубавото е, че няма сезон, в който да не карам нещо. На моменти ми идва в повече и се налага да бягам от рампите и планините. Така се започна със сърфа. Сега и по него се запалих ужасно. Прекарвам по месец-два през лятото на Гьокчеада в Турция. Работя там като сърф инструктор. Това също е много полезен опит, който ми помага в кънките и ските. Общо взето всякакъв вид двигателна култура е добре дошла в тези спортове.

Какво ти дават ските? Кога започна всичко?
Ските ми дават едно спокойно и красиво място, където да правя това, което обичам. Независимо дали е парк, фрийрайд или беккънтри, докато съм в планината – далеч от градското напрежение, се чувствам уникално добре. Да пускаш улеите над хижа „Рилски езера” или да покараш в горите към Бъндерица са незабравими моменти, които ме зареждат за дни наред. На ски съм се качил на тригодишна възраст благодарение на баща ми, който е запален скиор и алпинист. Вече е повече на „ти” с ракийката, но успявам да го надъхам за някой и друг завой от време на време.

Ски или сноуборд?
Всеки, който е отишъл да се изкефи на самото каране, няма нищо против да сподели това чувство с някой. Независимо от спорта – ски, сноуборд, кънки, скейт, бмх, всичко е едно. За мен всеки кара и иска да се наслаждава на спорта си. Когато караш за кеф, си личи и това зарежда хората около теб.

ники малкия рилски езера козирканики малкия козиррка дроп

Можеш ли да сравниш фрийрайда с фрийстайла като усещане? Кое предпочиташ?
Някой веднъж се опита да ми обясни каква е разликата между фрийстайла и спускането като състезателна дисциплина. Обяснението му беше следното: „Докато скачаш, те е страх секундата или трите секунди, засилвайки се към скока, а докато се спускаш, те е страх 60 секунди или колкото продължи спускането“. Мисля, че същото важи с пълна сила и за фрийрайда.
Случвало ми се е да се чудя от какъв зор ми е да съм на това място и защо го правя. Но стигна ли долу… е невероятно и искам отново. Най-много обичам да мога да покарам фрийрайд сутрин и фрийстайл следобед. Това те кара да вкарваш и някакви трикове във фрийрайда, което за мен е най-високото ниво. Технична линия с трикове.

Ски в България или навън? Какво искаш да се промени в нашите ски курорти?
Условията за каране в Алпите например надминават нашите. Там за един ден буквално караш
колкото за една седмица, където и да е, в България. У нас преди нямаше парк. И на всеки, на когото му се скачаше на парк, му се налагаше да отиде в чужбина. Бих искал да се поправят съоръженията на Витоша и да си имаме нормален курорт на 15 минути от София. Това е голяма рядкост и трябва да се използва. Ще е хубаво, ако се помисли не само за средната възраст скиори, можещи да си позволят 55 лева на ден за карта, но и за по-младите, учениците и студентите, защото те са бъдещето на спорта. Един халфпайп на Витоша ще е добре, да. Определено.

Какво е за теб първият сняг?
Първият сняг е началото на новия сезон и добрите спомени от стария. Желанието да покарам
в дълбок сняг се завръща ужасно бързо след дълго лято. След това нямам търпение да дойде
първият голям дъмп.

ники малкия родео 540

Посъветвай нещо начинаещите екстремни скиори.
Повечето нови скиори се опитват да научат сложни трикове веднага. Учете първо по-лесните. Когато те станат комфортни и сигурни, тогава и по-трудните ще ви се сторят лесни и ще сте ги научили само с кеф. Карайте за удоволствие. Дали ще е голяма скала, по-трудна линия или още 180° на някой трик, ще си дойде от само себе си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.