Пътят на DIELSPORT: 30 години в 30 стъпки към успеха

Важните моменти от развитието на една от най-големите български компании в outdoor сектора

0
 

Сподели

Shares
Dream team в DIELSPORT

Историята на българския бранд за ски екипировка DIELSPORT е колкото интригуваща, толкова и поучителна. В нея липсва типичното мрънкане, черногледство и самосъжаление, но пък са отчетливи бавните, премерени крачки към успеха – на местно и международно ниво. През 2022 г. DIELSPORT празнуват 30 години активна дейност, но не смятат, че са постигнали най-доброто, на което са способни. Затова гледат към бъдещето с увереност и желание за повече, уверява ни съоснователят на компанията Лъчезар Главинов в един разговор за ски, Антарктида, сложното начало и още по-трудното израстване след това.

За тези 30 години много български фирми започнаха съществуването си, но малко оцеляха толкова дълго, колкото вас. Как го постигнахте?

Мисля ,че всичко се върти около нашето постоянство и полаганите усилия. От самото начало не си поставяхме някакви грандомански цели, нито мечтаехме за бързо забогатяване. Кредото ни винаги е било за развитие стъпка по стъпка. И винаги преди да направим голямата следваща крачка, утъпквахме добре терена така успяхме и никога да не се окажем в някоя яма.

Началото вероятно е било трудно – всички помним колко хаотично беше тук през 90-те…

Мнозина биха казали, че в тогавашните мътни води се плуваше по-лесно. Но пък за нас това не беше от голяма полза – винаги сме правили прозрачен бизнес. През 1992 всичко беше много различно – хората нямаха пари за хляб, а ние им предлагахме ски екипи. Пък и правихме изделия с платове, които бяха непознати за пазара ни.

Лъчезар и Диана Главинови-основатели на DIELSPORT

Когато започнахте DIELSPORT, каква беше основната движеща сила?

Първите 1-2 години ни движеше основно ентусиазмът. Стартирахме с 2-3 хиляди лева от едни спестовни влогове, купихме няколко машини на старо, наехме помещение и започнахме да произвеждаме – с четири жени, две от които все още работят във фирмата. Та, началото реално беше трудно и неясно – нямахме ни най- малка представа какво ни очаква. Но пък бяхме смели.

Постепенно стана ясно, че сме твърде малко хора, за да можем сами да изпълняваме трупащите се поръчки. Започнахме да работим с една кооперация от Дупница, с която успешно си партнирахме в продължение на години, давайки им дрехи на ишлеме.

След като няколко участия на международни изложения, разбрахме, че имаме потенциал за нещо повече. Но за да осъществим голямата стъпка към международния пазар, ни е нужно по-високо качество и стриктно изпълняване на сроковете. И двете няма как да бъдат гарантирани при работа с външни предприятия.

Фабриката на DIELSPORT

Взехме решение да направим собствена фабрика. Открихме подходящо помещение в село Чепинци, община Рудозем. Тогава ни се виждаше безкрайно далече, но надделя идеята, че нямаме право да мрънкаме и трябва да действаме. Последва кредит, закупуване на помещението, преоборудването му и през 1996 нашата собствена фабрика започна да работи смея да твърдя, че 25% от хората там не са сменяни от самото начало до днес.

Днес най-вероятно ви се налага да правите подробни планове – кратки и дългосрочни.

Определено. Доброто планиране е единственото, което ни спасява от възникването на тежки проблеми и ни помага да се справим с всяка неочаквана пречка. Казано накратко – в мислите си действаме година напред.

2004 DIELSPORT + Олимпийски игри = 200 атлета и 2 златни медала

Пазите ли някои от старите модели ски якета?

О, да. И си ги гледаме с огромен кеф. Особено пък ми става приятно, когато видя на някоя писта човек със стар модел на DIELSPORT. В тази връзка, имаме една много смешна история. За десетия ни юбилей бяхме направили ретроспективна изложба с моделите от всяка една година, след което сме ги прибрали внимателно в едни кашони. Но години по-късно правихме разчистване и един колега беше раздал всичко наред. Така, когато дойде време да празнуваме 15 години DIELSPORT, се оказа, че всъщност нямаме почти нищо от старите колекции. За 25-тата годишнина пък помолихме феновете ни във Фейсбук да снимат старите екипи и да видим кой ще извади най-стария.

Мнозина се включиха. Оказа се, че от произвежданите първата година нямаше, но от втората ни колекция се появиха няколко.

2004 DIELSPORT + Олимпийски игри = 200 атлета и 2 златни медала

Очевидно имате доста лоялни последователи.

Радвам се, че е така. Като преглеждахме снимките, видяхме, че някои от хората имат по три ски екипа – единият им е бил купен от родителите, другият са си взели като студенти, а третият е съвсем нов. На практика почти цял живот са карали с DIELSPORT.

Несъмнено правите страхотни облекла.

Благодаря, надявам се да е така. Но искам да подчертая, че с DIELSPORT правим няколко колекции. Едната е насочена към магазините и масовите потребители. Тези облекла са високотехнологични, но и модни, изискани. Втората ни серия е насочена към професионалистите в планината. Там изискванията са по-скоро за здравина и издръжливост. Защото любителите прекарват в планината най-много няколко седмици на година, докато има хора, които прекарват горе по 6 месеца или цяла година. Дрехите за тях се износват по-трудно, много по-бавно избеляват, могат да се перат по няколко пъти месечно или дори седмично. Много от тези екипи са правени конкретно за някого – по неговите точни размери, които сме взели предварително.

DЕМО team

Какво е най-голямото ви постижение за тези 30 години?

Реално всяка следваща стъпка е по- голяма от предните и е постижение сама по себе си. Но може би златният ни връх беше, че при получаването на златния медал през 1998 в Нагано, Екатерина Дафовска бе облечена с дрехи на DIELSPORT. Също така сме особено горди, че вече от 20 години работим за антарктическата ни експедиция.

Златен медал за Екатерина Дафовска, облечена в DIELSPORT

Самият ти ходил ли си до Антарктида?

Да, преди години посетих базата и мога да кажа, че беше невероятно преживяване. Мястото там е заредено с истински космическа енергия. Хората в нашата база пък са изключителни професионалисти, родолюбци и идеалисти. Чуждите антарктически бази изглеждат като космически кораби, а условията в нашата изобщо не са толкова луксозни, затова всичко трябва да се прави със сърце. Също така, успях да видя как на практика се държат нашите дрехи при онези условия – преди това сме разчитали само на чужди разкази.

Нa Aнтарктида

Предполагам, че облеклата, които им доставяте, са специално изготвени за антарктическите условия?

В първите години всъщност им давахме неща от колекциите. После обаче съобразихме, че местният климат е по-различен от този в ски курортите. По време лятото, когато базата ни е най-активна, температурите на Антарктида например не са чак толкова ниски, но пък е много влажно и времето би могло да се сменя буквално през 30 секунди. Затова започнахме да разработваме многослойни облекла, които да могат да се ползват при бързо променящо се време.

Покрай цялата работа и планиране напред, остава ли ви време за спорт?

Последните години докато се завъртя и довърша всичко, зимата свършва. От време на време си открадвам някой уикенд за нашите курорти или за една седмица в Италия или Австрия.

Честити 140 години Освобождение!

  • Възползвайте се от големите коледни намаления на DIELSPORT и вземете и допълнителна отстъпка от 10% с код 360 за на всички артикули от новата колекция.

Посетете магазина им в гр.София; бул.Черни връх N:32 или официалния сайт на марката тук.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.