Фотограф заснема сам страната си за Google Street View

До преди неговите панорамни снимки, Зимбабве не присъства в известното приложение

0
 

Сподели

Shares
Снимка: kanhemaphoto/ Instagram

На всеки от нас поне веднъж в живота му се е налагало да използва картите на Google, за да потърси различни локации и най-прекият път до тях. Често обаче, в приложението Google Street View липсват някои местоположения и снимки на конкректни райони по света. Това забелязва и младият фотограф Тауанда Канема, чиято родна страна Зимбабве изцяло липсва от картите на световното приложение, а той решава сам да заснеме страната си и бързо да промени това.

Преди няколко месеца Канема иска да покаже на свой приятел родният си град – столицата на африканската държава – Хараре. Това обаче, се оказва невъзможно, тъй като в Google Street View няма нито една снимка и дори не е отбелязан, градът.

Снимка: kanhemaphoto/ Instagram

Оказва се, че африканската държава просто не присъства в програмата, наред с по-голямата част от континента, за разлика от страните от Америка и Европа.

„Когато погледнете Street View, вие виждате една мозайка от изображения, показващи как живеят хората по света, как търгуват, как се придвижват. Доста обаче се подразних, когато видях, че страните от моя регион ги няма.“, разказва той за NPR.

Тогава Канема, който тогава работи в Калифорния като продуктов мениджър и фотограф на свободна практика, се свързва с Google и кандидатства за фотографирането на Зимбабве. Включва се в доброволческата програмата на Google Street View, която често разчита на изображения предоставени от шофьори или фотографи на свободна практика.

Снимка: kanhemaphoto/ Instagram

Обикновено те наемат оборудване или използват свое собствено, като не получават заплащане от Google, а за компанията те са просто „сътрудници“ в развитието на приложението.

В рамките на две седмици фотографът изминава 3200 км из страната с различни превозни средства като заснема панорамни снимки със специалната си Insta360 Pro 2 камера. За част от пътуването с него има и екип на Google, който документира пътешествието му през натоварени улици, пясъчни дюни и гори

„Представете си, че можете да си вземете билет за обиколка с хеликоптер на едно от седемте чудеса на света и чрез снимките си да вземете с вас още един милион души, които, докато ги гледат, ще се чувстват все едно наистина са там“, казва той.

Снимка: kanhemaphoto/ Instagram

„Една карта никога не е окончателна. Хората непрекъснато прибавят контекст и перспективи към различните места, както и желание да бъдат представени,“ обяснява Канема -„Така че аз свързвам моята роля с постепенното подобряване на цифровото покритие на изолирани места в Африка.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.