82-годишен мъж изкачи 282 от най-високите върхове в Шотландия в името на любовта си

За две години той изминава 3218 км и преодолява денивелация от 152 000 м

0
 

Сподели

Shares
 REUTERS/Russell Cheyne
Снимка: REUTERS/Russell Cheyne

Много пъти сме ви разказвали за мъже и жени вече в разцвета на своя живот, за които възрастта е само цифра. Такъв е случаят и с 82-годишния Ник Гарднън, който през 2022 г. завърши своя поход, в който изкачи 282 от най-високите върхове в Шотландия в рамките на 25 месеца. Чудите се защо го е направил? В името на любовта.

Ник и съпругата му Джанет се местят от предградията на Англия в отдалечените шотландски планини преди 30 години, непосредствено след като се срещнали и открили любовта един в друг. През 2018 г. обаче жена му е диагностицирана с болестта на Алцхаймер и се нуждае от 24-часова грижа, която е непосилна за Гарднър. Тогава вместо да се поддаде на болката, предприема предизвикателство, което по-късно се превръща в кауза с хиляди последователи.

Ник Гарднър взима решението си, когато остава сам, след като съпругата му е настанена в дом за възрастни хора. Мъжът започва епичното си приключение из Шотландия, през юли 2020 г., три месеца след 80-ия си рожден ден, като си поставя цел да повиши информираността на сънародниците си за двете тежки заболявания на късната възраст – болестта на Алцхаймер и остеопорозата.

 

REUTERS/Russell Cheyne
Снимка: REUTERS/Russell Cheyne

Когато Джанет се влоши, не знаех какво да правя. Знаех, че трябва да бъде под наблюдение в болница, но това ме съсипа. Свикнали сме постоянно да бъдем заедно, през всичките 24 часа, 7 дни в седмицата в продължение на 30 години. И един ден този човек, твоята сродна душа, я няма.“ – споделя тъгуващият Ник.

Катеренето ми даде възможност да продължа напред. Да се фокусирам върху нещо. Ако не бях се заел с него, щях да имам сериозни проблеми с психиката.

REUTERS/Russell Cheyne
Снимка: REUTERS/Russell Cheyne

Преди това Ник не се е занимавал с катерене.

„До преди тази кауза съм се качвал може би на три върха преди това. Затова и по време на катеренията ми, често разговарям с алпинисти и ги питам за съвети. Разказвам им историята си и така събирам последователи за каузата си.

На 13 август 2022 г. Ник Гарднър завършва дългия си преход
На 13 август 2022 г. Ник Гарднър завършва дългия си преход, изкачвайки 282-рия връх (снимка: bbc.com)

На 13 август 2022 г. Ник завършва дългия си преход, успявайки да изкачи всичките 282 от върховете над 900 м в Шотландия. За малко повече от две години той изминава 3218 км и преодолява денивелация от 152 000 м. 

Гарднър покорява последния  282-ри връх, заобиколен от приятели и семейството си. На върха го очаква шпалир от близо 150 души: приятели, алпинисти и верни фенове, последвали го по пътя му.

„Бях толкова безпомощен, когато Джанет влезе в дома и знаех, че имам нужда от проект, който да ме поддържа. Успях и сега се чувствам невероятно, особено с всички тези хора около мен, които ме придружиха в това последно изкачване“, споделя г-н Гарднър.

Още след финала на вълнуващото си пътешествие той казва, че ще продължи с алпинизма, макар може би не със същата интензивност и не през всички сезони, както в мисията си.

„Той е истинско вдъхновение, той ни накара да осъзнаем, че когато остареем, не трябва се отказваме от мечтите си и че всъщност можем да се хвърлим в големи предизвикателства, да проправим нови пътеки“, казва един от сподвижниците му от клуба на катерачите JMCS в Глазгоу.

В чест на Джанет Ник Гарднър събира пари за благотворителните организации Алцхаймер Шотландия и Кралското общество за остеопороза, като в края набраната сума е в размер на 60 000 паунда.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.