Напусна ни една от най-добрите ни алпинистки – Диана Владимирова – Петкова

0
 

Сподели

Shares

Диана Владимирова

На 30 октомври т.г. на 91-годишна възраст ни напусна една от най-големите ни алпинистки от близкото минало – Диана Владимирова-Петкова. На днешното поколение алпинисти това име е почти непознато. Поради това мнозина от тях навярно ще се изненадат от това, че в следващите редове ще използвам силни думи за тази алпинисткa. Днес ние вдигнахме високо летвата, защото мярката ни са Хималаите, Памир, Кавказ и Алпите. Диана обаче живя и правеше алпинизъм още в 50-те до 70-те години на миналия век.

За нея, за нейните приятелки алпинистки и въобще за нейното поколение посочените по-горе планини бяха тера инкогнита. Някои от по-старото поколение навярно ще свържат високите й постижения с факта, че тя бе съпруга на най-силния ни алпинист Енчо Петков. Те навярно ще бъдат отчасти прави, защото всичките си успехи тя е постинала в свръзка с него. На тях аз бих отговорил точно обратно. Диана стана голяма алпинистка не за това, че бе съпруга на Енчо, а точно обратно. Тя стана съпруга на Енчо, защото беше най-добрата сред жените. Тя бе многообещаваща и стана голяма алпинистка.

За да не бъда голословен, ще спомена само част от нейните постижения. Първо женско изкачване на Северната стена на вр. Мальовица по класическия тур на Костантин Саваджиев и Георги Стоименов. Пак първа бе на вр. Злия зъб по тур „Варника”. Първи женски изкачвания на Двуглав и Иглата. През 50-те години, когато у нас бе въведено скалното катерене, тя бе не само най-ярката му защитничка /тогава „за” и „против” скалното катерене бяха 50/50/. Тя бе една от най-активните състезателки и многократна републиканска шампионка.

Диана много активно участва и в международните срещи на жените алпинистки. Изкачи и значими върхове в Алпите и съвсем не е случаен фактът, че в продължение на 10-ина години тя бе зам.-председател на много уважаваната и престижна организация „Международна среща на жените алпитистки”. За активната й дейност в продължение на 20-ина години, на 3 февруари 1983 г. тя напълно заслужено бе удостоена със званието „майстор на спорта” по алпинизъм, с което стана една от 10-те майсторки на спорта.

дружески шарж на семейство – Енчо, Диана и синът им Иван

С бащиното си име Владимирова, Диана е родена през 1930 г. в София. Като съпруга на Енчо Петков впоследствие тя прибавя и фамилията Петкова, под което име постига и най-големите си успехи и извоюва най-почетното си място в историята на българския алпинизъм.

Почивай в мир, Диана. Твоето име винаги ще се споменава като едно от най-първите женски имена, когато заговори историята. Защото ти положи основите на това, което днес постигнаха твоите последователки. Ако се бе родила малко по-късно, и ти навярно щеше да погледнеш света от 5-те, 6-те, 7-те, а защо не и от 8-те хиляди метра.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.