Улица в столицата ще носи името на Боян Петров

За използване на името му съгласие дава сестра му – Александра Петрова.

0
 

Сподели

Shares

Боян Петров

Улица в София ще носи името на един от най-големите ни алпинисти – Боян Петров. Решението е взето от комисията по образование и култура в Столичния общински съвет след предложението на кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Предвижда се улицата да бъде в квартал „Манастирски ливади – Изток“.

За използване на името на Боян Петров съгласие дава сестра му – Александра Петрова.

Боян Петров
Боян Петров

В официалния доклад на Божилов пише:

„…Боян Петров е автор и съавтор на 6 книги, 40 научни публикации и 35 научно-популярни статии. Освен талантлив и отдаден учен, Боян е един от най-изтъкнатите български алпинисти, изкачил десет от осемхилядниците в Хималаите и Каракорум – най-високите планини на планетата. В неговия актив са така също и всички върхове – континентални първенци, с изключение на тези на Антарктида и Австралия.

…На 31 юли 2014 г. Боян става първият българин, изкачил легендарния К2 – първенецът на Каракорум – и то с единствен за сезона „дабъл хедър“ (последователно изкачване на два осемхилядника), при това със световен рекорд в бързината, само за 8 дни. Той e и едва 35–ият човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всички свои върхове Боян изкачи без помощта на кислородна маска и носачи, а посредством желязната си воля, умела тактика и неуморна физическа подготовка“.

Алпинистът Боян Петров остава завинаги в Хималаите, в подножието на вр. Шиша Пангма на 3 май 2018 г.

Боян Петров
Боян Петров

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.