„Ocean Cleanup“ извади близо 10 тона боклук от „Голямото тихоокеанско сметище“

Това е първият голям успех на проекта на Боян Слат

0
 

Сподели

Shares
Боян Слат
Годишно по света се произвежда близо 300 млн. тона пластмаса. Като „пластмасова епоха“ определя Боян Слат времената, в които живеем. (снимка: theoceancleanup.com / Yuri van Geenen)

През 2018 г. Боян Слат намира решение за справянето с отпадъците в Световния океан, създавайки световноизвестния проект „Ocean Cleanup“. Идеята на младия учен е да изгради система от плаващи бариери, прикрепени към морското дъно, която използва океанските течения за придвижване (спестявайки транспортни разходи), улавя отпадъците и ги събира на специална платформа.

През 2021 г. проектът вече е в ход, а преди няколко дни постигна и своя първи успех – системата за почистване „ОО2“ успя да събере над 9 тона плаващи отпадъци от Голямо тихоокеанско сметище, научаваме от ekonovini.bg.

Image courtesy The Ocean Cleanup

„8 октомври 2021г.: последният тест на Системата ОО2 и моментът, в който разбрахме, че почистването на Голямото тихоокеанско сметище е възможно“ , споделиха от “Ocean Cleanup”.

След множество подобрения на системата 002, в началото на октомври тя събра почти 10 тона плаващ боклук само с едно изтегляне, благодарение на специални мрежи. Мрежите са влачени от два кораба срещу течението, разположени във формата на полукръг.

The Oceaн Cleanup
Снимка: The Ocean Cleanup

Там те събират плаващите отпадъци и ги насочват към контейнер в края на платформата, който се разтоварва на корабите. По този начин, след разтоварването, системата отново е готова за работа в рамките на часове.

Над 9 тона само с едно изтегляне и над 30 тона общо за целия тестови период. Целта през последните няколко седмици бе да съберем данни, а не да съберем възможно най-много отпадъци. Това ще се промени през следващите седмици“, написа Слат в своите социални канали.

 

The Ocean Cleanup.
Снимка: The Ocean Cleanup

ВИЖТЕ: Пазителят на океаните Боян Слат спасява и реките

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.