Развенчан ли е Монблан, „легитимен“ ли е Елбрус…?

Кой от двата върха заслужава да бъде коронован като Първенец на Европа?

0
 

Сподели

Shares
елбрус
Снимка: Pixabay

На пръв поглед съперничество между двата върха трудно може да има, защото височината на Монблан, както всички знаем, е 4807 м, а на Елбрус – 5642 м.

Съперничеството между двата върха е по-скоро не във височината, а по отношение на географското им положение и най-вече по отношение на едно първенство.

Кой от двата върха заслужава да бъде коронован като Първенец на Европа?

До неотдавна този въпрос бе пределно ясен, защото всички от по-старото поколение добре знаят и помнят, че Монблан, извисил снага между Италия от юг и Франция от север, е най-високият връх на Стария континент. Така бе записано в учебниците ни по география, така го срещахме и по всички карти, атласи и всякакви други печатни издания, третиращи подобни справочни документи. Така сме свикнали всички от старото поколение и поради това днес ни е трудно да приемем друга алтернатива освен горната.

монблан
Снимка: Pixabay

Трудно приех реалностите и самият аз. И днес, когато по даден повод изпиша новата реалност, мнозина туристи от моето поколение ми се обаждат, за да направят поправка в „грешката”, която съм допуснал. Налага се подробно да обяснявам новото положение, а то е пределно ясно. През 50-те години на миналия век специалистите окончателно сложиха точка на продължителния спор по казуса – Монблан или Елбрус е новият „Първенец на Европа”. Той категорично е Елбрус.

Горното решение наложи промяна на всички издания, засягащи подобни географски понятия. С новото решение се съобрази и Международният съюз на алпийските асоциации /УИАА/. Това наложи съюзът да промени и върховете, които трябва да бъдат изкачени, за да бъдат удостоени алпинистите с много престижната алпийска корона „Короната на континенталните първенци”.

В черно-пътят на Малеев
В черно-пътят на Малеев

Така от списъка на 7-те континентални първенци отпадна Монблан и бе заменен с Елбрус. По малко по-различен повод от списъка на 7-те континентални първенци отпадна доскорошният пъренец на континента Австралия вр. Косцюшко /2228 м/ и на негово място бе вписан най-високият връх на новосформирания континент „Австралия, Нова Зеландия и Океания” – вр. Джая /4484 м/. Същият връх в някои издания може да се срещне и под името Карстенс Пирамид или дори Сукарно /бивш президент на Индонезия/.

Но нека се върнем на казуса Монблан – Елбрус. За границите на Южна и Северна Америка, както и на Африка, проблеми няма. Оказа се, че въпросът за границата между Европа и Азия се е дискутирал доста отдавна и той е занимавал специалистите още от древни времена. Още в V век пр. н.е. Херодот е считал, че границата между двата континента е р. Фазис /б.а. днес р. Риони/. При това положение Кавказ е разделян на две – Западен и Централен са попадали в Европа, а Източен в Азия. При това положение Елбрус се е считал за най-висок връх на Европа. Много години по-късно специалистите ревезират границата между двата континента и преиемат, че тя преминава по Керченския провлак между Черно и Азовско море, долината на р. Дон и Урал, при което Кавказ изцяло остава в Азия. Това вече изключва въможността Елбрус да бъде Първенец на Европа и като такъв се признава Монблан. Това статукво се поддържа много години и именно с него са свикнали не само едно, а много поколения, включително и настоящите.   

елбрус
Снимка: Pixabay

Да, но по какви причини малко по-късно специалистите отново поставят на дневен ред въпроса за границата между двата континента и решават, че тя трябва да бъде по вододелното било на Кавказ, при което северните склонове на Кавказ, в това число и Елбрус, попадат в Европа, а южните в Азия.

Точка – Монблан е развенчан, а Елбрус е легитимен!

                                         

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.