На 23 и 24 октомври край Враца ще се състои годишната катерачна среща – държавно първенство

Един от организаторите на състезанието - алпинистът Николай Петков, е на 62 години и все още е активен катерач, а по света има и доста по-възрастни катерачи, които продължават да се катерят.

0
 

Сподели

Shares

На 23 и 24 октомври на скалите край Враца ще се проведе 11-ата Катерачна среща, която събира любители на този екстремен спорт от различни краища на страната. Събитието е и Държавно първенство по скално катерене. То се организира веднъж годишно от Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачния сайт climbingguidebg.com.

Всяка година мястото е различно – нов катерачен обект, разработен за целта, който после остава за ползване от катерачите, или нов сектор във вече съществуващите обекти. Така например, тази година на обект „Голямата дупка“, където се намират едни от най-трудните маршрути в страната, вече има над 20 нови линии. Там ще се проведе и самата среща, която ще излъчи държавния шампион по скално катерене.

катерене
Снимки:climbingguidebg.com

В състезанието традиционно участват от начинаещи катерачи до представители на националния отбор. Основната цел е да се популяризира катеренето сред младите и не толкова млади хора, защото освен че вече е олимпийски спорт, то е занимание, което може да бъде практикувано от хора на всякаква възраст. Един от организаторите на състезнаието – алпинистът Николай Петков, е на 62 години и все още е активен катерач, а по света има и доста по-възрастни катерачи, които продължават да се катерят.

катерене
Снимки:climbingguidebg.com

Събитието се осъществява с подкрепата на:

А повече за събитието може да научите на официалната страница във Фейсбуук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.