Oludeniz Air Games 2021 e от 20 до 24 октомври. Ще се видим там!

Удължи лятото с въздушните игри в Олюдениз, Туриция

0
 

Сподели

Shares
Олюдениз снимка: Fethiye Dalis
Олюдениз снимка: Fethiye Dalis

Вече 21 години турската планина Бабадаг и курортът Олюдениз посрещат един от най-големите в света фестивали за въздушни спортове – Oludeniz Air Games.

От 20 до 24 октомври тази година небето над курорта отново ще се изпъстри с пилоти от целия свят, които се събират за няколко дни, обагрени от златните залези и потопени в красотата на безкрайното синьо. Прекрасните условия за летене и перфектната организация на въздушните игри превръщат фестивала в любимо и задължително събитие за пара- и делтапланеристи, бейсджъмпъри, уингсют пилоти и парашутисти.

 

oludeniz air games 2021
oludeniz air games 2021

Въздушният фестивал се организира от местните собственици на малък бизнес в курорта – предимно ресторантьори и хотелиери. Добил популярност благодарение на топлото отношение на домакините, фестивалът всяка година привлича стотици гости на курорта – идеален завършек на туристическия сезон. Освен сред пилоти обаче, фестивалът е популярен и сред зрителите, ставащи свидетели на гледки, които е малко вероятно да видят другаде по света.

Масовото излитане на тандеми от парапланеристи и бейсджъмпъри, и уингсютъри представя истински въздушен спектакъл всяка вечер точно по залез слънце.

В Oludeniz Air Games няма състезания, награди или класирания. Всички са свободни да излетят от старта толкова пъти, колкото желаят. Гледката след излитане спира дъха, защото пред пилотите се разкрива цялата прелест на Синята лагуна. За щастие на нея могат да се насладят и нелетящите, тъй като се организират достатъчно тандемни полети с парапланери.

oludeniz air games
oludeniz air games

Олюдениз е вероятно единственото място на света, където могат да бъдат видени стотици акро пилоти едновременно във въздуха.

Акробатичните пилоти пристигат в турския курорт, привлечени от идеалните условия на локацията. Във въздуха над залива можем да видим как парапланеристите изпълняват сложни фигури в синхрон, а начинаещите използват условията, за да усвоят нови умения.

Oludeniz Air Games
Весо Овчаров, снимка: Весо Овчаров

Весо Овчаров – световният рекордьор в акробатичния парапланеризъм, е една от звездите на фестивала. Често излитанията на Весо от старта предизвикват бурни овации и радостни възгласи.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ: Световен рекорд за Весо Овчаров в акробатичния парапланеризъм

На мястото за кацане пък има изградена сцена. Често след полет пилотите биват канени на сцената, за да разкажат за преживяното, а след залез слънце настроението се поддържа от кратки музикални събития.

 

oludeniz air games 2021
oludeniz air games 2021

Локацията обаче е подходяща не само за парапланеризъм. Кристалните води на морето всяка година посрещат и редица гмуркачи, а курортът е предпочитано място за почивка на хиляди туристи.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ: Олюдениз: Синята лагуна на Турция

Oludeniz Air Games 2021, Kadri Toglu
Oludeniz Air Games 2021, Facebook, Kadri Toglu

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.