„Плато 1” в ски зона Банско е извън закона

0
 

Сподели

Shares

Преди няколко дни стана ясно, че Министерството на околната среда и водите най-после признава, че писта „Плато 1” от ски зона Банско в Национален парк Пирин на практика е извън закона.

Екоминистерството призна, че писта „Плато 1” в ски зона Банско е извън закона

Това стана в отговор на искане за достъп до обществена информация, с който коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” разполага.

От отговора на главния секретар на МОСВ става ясно, че писта „Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с „Юлен” АД.

Също така изграждането й не е съгласувано от министъра на околната среда и водите, пише още в официалния договор.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че съгласно закона при това положение писта „Плато 1” трябва да бъде рекултивирана. Ето защо:
„Защото при незаконното й изграждане е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз.“
На длъжностните лица, допуснали това да се случи, трябва да се потърси отговорност за престъпление по служба, за което вече е информирана прокуратурата, поясняват от коалицията „За да остане природа в България”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.