Момче от Варна ще изкачи Централната стена, висока близо 400 метра

Михаил Рафаилов е вече е познат сред катерачите в България - носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал немалко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудни скални маршрути в България

0
 

Сподели

Shares
Михаил Рафаилов
снимка: личен архив

Михаил Рафаилов е една от най-младите и обещаващи надежди на българското катерене, а любовта към книгите и участието му в хора на варненските момчета са само допълнително доказателства за това, че ни очаква един по-добър и интересен свят, съграден от талантливите деца на България.

Едва на девет, Михаил вече е познат сред катерачите в България – носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал не малко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудните скални маршрути в България. Дори и малък, като всеки катерач и той се стреми към все по-големи предизвикателства и постижения. Такива, които ти осигуряват вълнуващи емоции, но и те учат на доверие, търпение, постоянство, благодарност, уважение. Изкачването на тези маршрути е нещо много повече от спорт или приключение, то е сбъдване на една мечта, преживяване, което остава в теб завинаги и те променя.

Михаил Рафаилов
снимка: личен архиив

В България такива са маршрутите на Централната стена на Враца – едни от най-високите и красиви турове за традиционно катерене на Балканския полуостров. Естествено към тях е обърнат и погледът на Михаил като следващ негов проект. Той ще бъде част от традиционния есенен лагер на варненския клуб по катерене във Враца и е планиран за периода 10 – 17 октомври 2021.

В този период, ако метеорологичните условия са подходящи, Мишо в тройна свръзка с баща си – Росен Рафаилов и още един от опитните варненски катерачи, ще направят опит да изкачат тур Винкелите – 380 метра красив, традиционен маршрут, изкачен за първи път на 13-14.05.1961г. от Георги Атанасов и Ангел Петров. Ако преодоляването на маршрута мине успешно, Михаил ще бъде най-младият български катерач, изкачил Централната стена.

Всеки който се докосне до подобно преживяване, става част от културата, наречена катерене, научава какво има истинска стойност и припознава ценностите на тази общност като своя вътрешна мотивация, разбиране за света и начин на живот.

Михаил Рафаилов
снимка: личен архив

Вярвайки в тази култура и ценности, и в стремежа си да възпитават на това все повече деца, варненският клуб по спортно и скално катерене Варнаклайминг, част от който е и Мишо, са посветили планираното изкачване на Централната стена на благородната кауза да направят катеренето във Варна по-достъпно за всички деца и младежи.

Желанието им е чрез тази инициатива да популяризират този спорт и да привлекат повече хора, които да подкрепят каузата им. Целта е да се съберат средства, с които да се осигурят безплатни тренировки по катерене за деца и младежи във Варна. Със парите, събрани от дарения, ще могат да се покрият разходите за наем на залата и за осигуряване на необходимия инвентар за децата. Времето и усилията, които инструкторите и всички членове на клуба влагат в работата си с децата, е напълно безвъзмездно и посветено на съхранението и развитието на този прекрасен спорт и тази уникална общност.

Повече за събитието можете да научите тук.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.