Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange се бори с еко кризите със съвременен цирк

Режисура, впечатляваща сценография (със сцена построена между платформите на два тира и 9 м височина), акробатични изпълнения и висока класа показаха артистите от цирк MagdaClan.

0
 

Сподели

Shares

Mini Art Foundation

Над 800 души гледаха на живо спектакъла “WeLand”, част от европейското турне #ClimateOfChange и акцент в програмата на Мини Арт Фест 11, което се проведе през юли в София.

„Тази година усетихме удовлетворение и силна подкрепа, всички места бяха заети, имаше много артисти сред публиката. Доста семейства с деца следят програмата на фестивала от години, а това създава специалната публика на съвременния цирк в София. Столицата заслужава много повече съвременен цирк”, споделя Гео Калев, основател на Мини Арт Фест.

Mini Art Foundation

Първата спирка на общоевропейското турне за промяната на климата на артистите от Цирк MagdaClan беше София. Още на първия ден от фестивала публиката остана след официалната програма, за да гледа генералната репетиция на “WeLand”.

На 24 и 25 юли публиката наброяваше над 800 души – малки и големи откриватели на съвременния цирк. Изключително силно послание за ефекта върху природата от начина ни на живот, значимостта на климата за всеки човек на планетата и бъдещето, което ни очаква, ако не се променим. Всичко това – представено чрез впечатляващия цирков пластичен език, въздушна акробатика, манипулации, сценография и вълшебно музикално оформление от бенда на живо.

Mini Art Foundation

Един от най-добрите съвременни циркови спектакли, които са гостували у нас. Режисура, впечатляваща сценография (със сцена, построена между платформите на два ТИР-а и 9 м височина), акробатични изпълнения и висока класа показаха артистите от цирк MagdaClan. Спектакълът е създаден в партньорство с FLIC – училище за съвременен цирк в Торино. Истории за климатични мигранти, бури и пусти пристанища са картините, които стимулираха въображението на малки и големи зрители.

Фестивалът беше открит с цирковия пърформанс на Галина Риом-Ройбек “Коя съм аз”, станал популярен от ТВ формата “България търси талант”.

Mini Art Foundation

Фестивалът се реализира благодарение на много организации, като основната идея е:

„Радваме се, че усилията на италианските и българските ни партньори доведоха до успешно предаване на посланието за климатична промяна до толкова много хора в София и то на едно много добро място – до парк „Гео Милев“. Сред публиката имаше много млади хора, деца с родителите си и хора в напреднала възраст, които с интерес гледаха спектакъла и наистина той успя да ги докосне и да ги накара да се замислят за света, в който живеем, и за нашата роля в него. Това беше най-ценното за нас”, казва Любомира Колчева, директор на фондация „ЕкоОбщност“.

Следващата спирка на турнето #ClimateOfChange е в Италия на 1 и 2 октомври, следват Португалия, Франция и Белгия.

Mini Art Foundation

За #ClimateOfChange

#ClimateOfChange е общоевропейска комуникационна кампания, водена от италианската организация WeWorld и съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR, която има за цел да повиши информираността на младите граждани на ЕС за връзката между изменението на климата и миграцията, и да ги въвлече в движение, готово не само да промени начина си на живот, но и да подкрепи политики за глобална климатична справедливост.

Mini Art Foundation

16 европейски граждански организации и университети са обединили усилията си за постигане на тази цел. От 2020 г. те работят заедно, като провеждат научни и теренни изследвания, дебати в училища и университети, и широка европейска комуникационна кампания за повишаване на осведомеността, която да достигне до милионите млади хора на възраст от 16 до 35 г., в 23 държави-членки на ЕС.

Mini Art Foundation

Повече можете да научите тук.

Специалното видео от Фестивала можете да видите тук:

Организатори на Мини Арт Фест 11 са Фондация Мини Арт, Фондация „ЕкоОбщност“, Цирк MagdaClan и  FLIC Scuola di Circo от Италия. Фестивалът стана възможен благодарение на район „Слатина“ и лично на кмета Георги Илиев, с финансовата подкрепа на: Програма DEAR, Европейския Съюз и Национален Фонд “Култура”.

Снимките са предоставени от Фондация Мини Арт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.