Проект за борба с хазартната зависимост вдъхнови младежи да се изправят активно срещу проблема

Целта на проекта бе, чрез дейности за превенция на хазартната зависимост, да информира младите хора, на възраст между 18-29 г., за рисковете и последствията от това увлечение, за методите за ранното му разпознаване, начините на превенция, както и да ги запознае с набор от инструменти и начини за ограничаване и излизане от тази зависимост.

0
 

Сподели

Shares

От 30 април до 30 септември сдружение „Идилиум“ –  гр. София, реализира изпълнението на проект „P(l)ay the game”, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. (Договор № 25-00-39/26.03.2021 г.)

Целта на проекта бе чрез дейности за превенция на хазартната зависимост да информира младите хора, на възраст 18-29 г., за рисковете и последствията от това увлечение, за методите за ранното му разпознаване, начините на превенция, както и да ги запознае с набор от инструменти и начини за ограничаване и излизане от тази зависимост.

В рамките на проекта бяха осъществени редица инициативи:

Информационна кампания в онлайн медиите и социалните мрежи, включваща различни информационни материали, хвърлящи светлина върху проблема, превенциите му и алтернативите.

Като част от кампанията бе създадена и художествена книга-игра “P(l)ay The Game: Залози с живота”, вдъхновена от историиte на хора, сблъсквали се с проблема на хазартната зависимост.

На страниците ѝ читателят “влиза под кожата” на млад мъж, попаднал в клопката на хазартната зависимост и проследява неговия живот от завършването на училище в малкия Безнадеждовград до сивото му всекидневие в един от крайните квартали на Столичния град.

Останал без работа, главният герой се лута между липсата на пари, опасността да остане на улицата и непрестанните проблеми с приятелката си, която заплашва да го напусне, а изкушението “да се хлъзне” по пързалката на залозите тегне неумолимо над него, завличайки го във все по-тежки зависимости и проблеми.

Според това какви решения взeма, пред читателя се откриват 5 възможни сюжетни линии – от постепенното израстване на героя и справянето със зависимостта до тоталното му падение. Така всеки, докоснал се до книгата, от първо лице се сблъсква с причините, довели до хазартната зависимост, нейните изкушения, последствията и как те влияят на житейския път на главния герой… /можете да откриете PDF файл с книгата-игра тук: t.ly/oHg7/

Две giveaway игри във Facebook и Instagram, целящи както да разпространят книгата-игра и поуките от нея, така и да стимулират активния и здравословен начин живот чрез мотивиращи награди за забавления извън онлайн пространството, също бяха реализирани като част от кампанията. Благодарение на giveaway-ите по двама души получиха възможност да полетят с парапланер, да участват в конен преход сред планината, със свои приятели или да се сдобият с модерна планинарска раница за бъдещите си приключения.

В крайдунавския град Тутракан пък бяха проведени и различни присъствени дейности. Целта на събитието беше да представи пред младежите различни образователни практики и активности като алтернатива на хазартните игри. В рамките на 5 дни бяха организирани състезания по ориентиране, практическа демонстрация по организиране на бивак и приготвяне на храна на лагерен огън в полеви условия.

Снимка: Сдружение Идилиум
Снимка: Сдружение Идилиум

Бяха посетени и няколко исторически обекта в околността, където в неформална обстановка се проведе обучението “Хазартът – в историята, изкуството и съвремието ни”, както и редица дискусии, свързани с хазартната зависимост. Младежите посетиха и специално оборудвана зала за виртуална реалност, където с помощта на модерни 3D технологии се проведе специална дискусия, посветена изцяло на рисковете от онлайн хазартните игри и виртуалните им алтернативи, даващи нови умения и знания.

В края на септември, като затварящо събитие, бе организирана и онлайн кръгла маса по проблемите на хазартната зависимост. Бяха разгледани теми, свързани с рисковете и превенциите на хазартната зависимост. Пред онлайн аудиторията бяха изложени непознати факти за хазартната зависимост, признаци за развитие на хазартна зависимост при младежите, причини за появата на тази зависимост, какво представлява тя, как хазартът се отразява на мозъка, последствията от хазарта и други теми, което помогна да се даде гласност на проблема и на стъпките за справяне с него.

Снимка: Сдружение Идилиум
Снимка: Сдружение Идилиум

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.