Първото официално Dog friendly надбягване в България ще се проведе през октомври

То ще се проведе на 16 октомври в районът на Крумовград, Източни Родопи.

0
 

Сподели

Shares
Ултрамаратонът „Надбягване в Източни Родопи“ е първото в България ‘dog friendly’ състезание по планинско бягане. Т ще се проведе на 16 октомври в районa на Крумовград, Източните Родопи.

Зa oрганизатора

Фондация “Наука за природата“ е неправителственa организация, работеща за опазване и възстановяване на природните местообитания и видовете, или казано по друг начин – група запалени експерти и природолюбители, които мечтаят повече хора да познават България, да се грижат за запазването на естествената ѝ красота.

За тях, като биолози, Източните Родопи е район с изключителна важност поради богатството на растителни и животински видове, а като любители бегачи – трасе с възможност за разнообразни спускания и изкачвания. И така, кръстосвайки двете си страсти, като естествено продължение се появява  “Надбягване в Източни Родопи”.

„Да се потопиш в девствените райони на една от най-приказните планини и да бягаш колкото краката те държат, е начин да се откъснеш от динамиката на града, като рестартираш цялата система“, споделят те.

Какво е Dog Friendly маратон

Участниците ще имат възможност да бягат заедно със своите любимци. За всички ще има специални изненади, затова слагайте маратонките за бягане в сака, спортния хъс в раницата, хамута – на кучето, и един широк панталон (за да има място за къпаната баница).

Маршрути на състезанието

Маршрутите на състезанието ще се движат предимно по неотъпкани пътеки, като не пресичат туристически или други маркирани маршрути, тъй като в местността няма нито една маркирана (официална) туристическа пътека! И все пак, трасетата са съобразени,  така че да не безпокоим дивите видове и да не навлизаме в резерватите в близост.

Надбягването включва няколко трасета с различна трудност:

дивo: 60 km | д +1900 m | 12 часа контролно време

Крумовград – Ернер Тепе – крепост Буюк Хисар тепе – ЗМ Орешари – скални ниши „Кован кая“ – находище на Родопски силивряк – Шейтан дере – Вълчи дол – Ковил – Крумовград

полудивo: 34 km | д +1300 m | 8 часа контролно време

Крумовград – Ернер тепе – Калабак – Каракуш тепе – Ковил – Крумовград

питомно: 16 km | д +600 m |  4 часа контролно време

Крумовград – Ковил – Крумовград

Fun Run: 5 km | д + 0 m | няма контролно време

Надбягване за всички wannabe-бъдещи ултрамаратонци из Крумовград.

Регистрация за събитието можете да направите тук.

Присъединете се към събитието във Facebook, за да получавате повече информация и актуални новини.

Фотокадрите са предоставени от фондация „Наука за природата“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.