Натали Петрова: Когато залите бяха празни, а площадите пълни, започнахме нещо без аналог в България

Юбилейно 20 издание на Банско филм фест

0
 

Сподели

Shares
bansko_team
Екипът на Банско филм фест. Снимка: Илиян Ружин

Юбилейното издание на международния фестивал за планинарско и екстремно кино трябваше да се състои през 2020 г. Заради пандемията обаче, се наложи да бъде отложено, а програмата – прекроена и орязана. Това разказва Натали Петрова – един от двамата основатели на Банско филм фест. Вече три години тя, заедно с дъщерите си и своя екип, подготвя събитието без своя съпруг – Петър Атанасов, основна движеща сила от самото начало на фестивала. След неговата кончина Банско филм фест продължи да се развива, благодарение на усилията на момичетата и момчетата от екипа, които рядко излизат на сцената, но целогодишно работят за това фестивалът да продължи да съществува.

bansko_zala
Голямата зала на читалището в Банско. Източник: https://www.facebook.com/banskofilmfest

Най-голямата гордост за организаторите е

Филмовата програма и гостите

Винаги изключително богата, като на част от лентите в Банско е световната премиера.

“Зрителите преживяват вдъхновяващи истории, заснети на едни от най-трудно достъпните и екзотични точки на планетата. Това са уроци по история и география. Освен това, публиката се среща на живо с хора, които няма иначе как да срещне, и да види техните осъществени мечти” – казва Натали Петрова, директор на Банско филм фест.

Началото е през 90-те години на миналия век.

ВИЖ повече за 15-ото издание на фестивала тук.
valter_bonatti_bansko
От ляво надясно: Петър Атанасов, Валтер Бонати и Натали Петрова. Снимка: архив на Банско филм фест

“Ние, двама души, преди много десетилетия започнахме тази програма с чествания, презентации, организация на пресконференции, канене на чуждестранни гости. И логично тя премина във фестивал. Когато през 90-те години залите бяха празни, а площадите пълни, започнахме нещо абсолютно ново, различно, уникално, което нямаше аналог в българския културен живот. За много кратко време срещнахме публиката с най-големите звезди (всъщност, никой от тях не се смята за звезда, великите са скромни) от няколко поколения, от целия спектър на планинарската и екстремната култура в света.

wielicki_bansko
От ляво надясно: Ерве Бармас, Алесандро Гоня, Кшищоф Виелицки, Алесандро Филипини. Снимка: Илиян Ружин

Световни режисьори са били в журито или са представяли своите филми тук. С това събитие, освен че обогатихме културната карта на Банско, региона и на България, направихме опознаваема страната ни на културната карта на Европа и света”.

Банско филм фест е член сме на Световния алианс на кинофестивалите на планинарското кино. Поканата идва едва след третото издание.

Детската програма

От 16 години в рамките на фестивала има детска и младежка програма. Обикновено тя включва близо 20 състезания, работилници, мотивационни лекции с университетски преподаватели, срещи с изтъкнати спелеолози, астрономи, алпинисти и пр.

“В нея влагаме много амбиция и чувства, защото мотото ни е, че няма лоши деца, има лоши възрастни” – споделя Натали.

ВИЖ повече за детската програма на фестивала през 2015 г. тук.
bansko_kids_2
Детска програма. Източник: https://www.facebook.com/banskofilmfest

Именно заради детската програмата тя е номинирана за „Будител на годината 2021“ в националната кампания, организирана от Българското национално радио. Преди 2 години Натали Петрова получи най-голямото държавно отличие на Полша.

“Тези награди не са за мен, те са за екипа, за всички партньори, за публиката, за участниците, защото човек сам абсолютно нищо не може да направи”.

bansko_kids_3
Урок по гмуркане – част от детската програма на фестивала. Източник: https://www.facebook.com/banskofilmfest

Забавните моменти

Отвън погледнато – забавни моменти, за нас, отвътре – не съвсем, смее се Натали. По време на миналото издание в един и същи момент се развалила колата, която превозвала испанския алпинист Алекс Чикон, повредили се принтер, компютър, мултимедия.

“Разбира се, никой не разбра за тези проблеми. Няма да забравя, когато Меснер беше наш гост (Райнхолд Меснер – бел.ред.). След неговата презентация представихме книгата му, която издадохме – “Моят живот на ръба”. Тогава цялата публика го заобиколи и в един момент се оказа, че му го няма палтото. преди да отида на официалната вечеря, го намерих, поизтупах го, поизчистих го. Меснер дори не разбра.

ВИЖ повече за Алекс Чикон – гост на Банско филм фест 2019 г. тук.
alex_txikon_bansko
Алекс Чикон на сцената на Банско филм фест. Снимка: Илиян Ружин

Поне 3 пъти съм била заключвана в читалището. Години наред откривах фестивала с носия от Банско. Докато се преоблека, останалите си тръгнали и съм останала заключена. И това няколко пъти се е случвало.

Aлекс Хонълд – той като че ли стана по-популярен в България с филма “Free solo”, Оскаров лауреат. Единствената прожекция в България беше на Банско филм фест. Преди 6 години Алекс беше наш гост. Само него и Меснер съм посрещала на летището. Чакаме го и в един момент излиза едно “нещо”, вее едни коси и се вози на количката, ама като вихър. Беше нашият човек” – разказва Натали.

Бъдещето на фестивала

Що се отнася до него, Натали Петрова си пожелава той да придължи да съществува, защото като програма, според нея, няма накъде да се правят промени.

“Ние сме с една от най-богатите кинопрограми в света, даже някои колеги взаимстват идеи от нас. Искам да благодаря на Община Банско, на туристическия бизнес, на всички партньори, на всички приятели, които ни подкрепят и са с нас, защото това е много важно нещо”.

Освен това, надеждите са фестивалът да бъде малко повече финансово подкрепен, казва Натали.

bansko_kids_4
Детска програма. Източник: https://www.facebook.com/banskofilmfest

“Много държим на детската и младежка програма и непрекъснато я обогатяваме, защото е много важна. Щастлива съм, че след всеки урок, след всяка работилница част от децата остават и задават въпроси. Силно съм впечатлена от учениците, които са мислещи, знаещи. И е много трудно вече с една публика, която е добре информирана. Ако преди 10 години информационните канали са били много по-малки, сега вече трябва да надскачаш информацията на публиката, което не е лесно”.

Програмата тази година

Прожекциите ще бъдат само в 2 зали и на открито – на площада в Банско. Няма да има нощно кино. Гостите са по-малко на брой. Традиционните фестивални партита, които събират гости и публика, няма да се състоят заради противоепидемичните мерки.

Детската програма ще включва състезание по ориентиране, катерачен workshop и проникване в пещера.

Традиционно ще има и фотоизложби, а за втора година ще се проведе катерачното състезание Купа “Петър Атанасов”. На името на основателя на фестивала отново ще има и награда за сценарий на филм.

Kupa_bansko
Първо издание на катерачното състезание Купа „петър Атанасов“. Източник: https://www.facebook.com/banskofilmfest

Гостите

Николай Петков – единственият алпинист в света, обходил и трите ръба на Еверест, с над 60 експедиции до емблематчини върхове и стени по света, автор на редица премиерни изкачвания.

Иво Нинов – Германеца – световноизвестен бигуол катерач, носител на рекорди за скоростни изкачвания в Йосемити, бейс-джъмпър;

Хелиана Дундарова – спелеолог, участник в многобройни български и международни експедиции;

nikolay_petkov_bansko
Николай Петков на сцената на Банско филм фест. Източник: https://www.facebook.com/banskofilmfest

Тончо Тончев – алпинист, първият българин, изкачил осемхилядника Нанга Парбат;

Георги Георгиев – Черния – международно сертифициран алпийски гид и легенда в екстремните ски;

Максим и Стефан Иванови – първите българи, прекосили Атлантическия океан с гребна лодка.

Manolo
Маурицио Занола – Маноло. Източник: Официален сайт на Банско филм фест

Чуждестранните гости са: големият италиански алпинист Маурицио Занола – Маноло, добил световна известност заради своите фрий соло изкачвания в Доломитите и премиерите си; Симон Меснер – алпинист и режисьор на филми, син на легендарния Райнхолд Меснер; французойка Елизабет Револ – първата жена, изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата; Надине Валнер от Австрия – многократен шампион на Световната купа по фрирайд; Кшищоф Качмарек от Полша – слаклайн и хайлайн екстремен спортист.

simon_messner
Симон Меснер. Източник: Официален сайт на Банско филм фест

Банско филм фест ще се проведе от 22 до 26 септември. Публиката ще може да гледа безплатно 70 филма от 40 държави. Всички заглавия са премиерни, а на част от тях в Банско ще се състои световната премиера. Председател на журито е операторът Крум Родригес.

ВИЖ как можеш да подкрепиш фестивала тук.

Сп.360 е медиен партньор на Банско филм фест. Цялата програма можете да видите на сайта на фестивала.

Входът за всички събития е свободен.

 

 

 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.