“Boleron travel stories”: Яхтени партита

Виж полезни съвети за вълнуващи яхтени партита

0
 

Сподели

Shares

 

 

Няма да крием, че първата ни асоциация, когато чуем яхтени партита, са знойни красавици по бански, заобиколили богати, застаряващи мъже, и алкохол в огромни количества. Всъщност тази представа вероятно е изградена от кино индустрията, но е само част от реалността. Факт е, че яхтените партита вече съвсем не са забавление само за свръхзаможни хора. През последните години в България се появиха все повече фирми, които предлагат подобни услуги – яхта под наем, моминско/ергенско парти на яхта, та дори тиймбилдинг сред морето.

С нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, отново те каним да се впуснеш в приключение и ще ти дадем някои полезни съвети как да преживееш незабравимо и вълнуващо яхтено парти.

yaht_1
Източник: Panic Frame

Ако си морски човек, сигурно ще ти хареса идеята в края на летния сезон у нас да потеглиш към Йонийско море с катамаран, за да посетиш невероятните острови там, да се потопиш в блестящите тюркоазени води и да изпиташ пълната свобода,която плаването ти дава. В организацията на именно такова яхтено парти участва Влади Герасимов. Повече от 30 години той се занимава с партита и събития от градски тип, а през септември за първи път ще участва в организацията на подобно голямо морско парти.

“За първи път се качих на яхта преди 3 години. Имам познат с яхта и с него сме пътували в Гърция – между ръкавите на Халкидики. Дори имаше случай, в който аз поех руля една нощ, защото бях по-адекватен от двамата на борда. Имах навигация и карта с точки, които трябваше да следвам, та излязох с лодката до една много готина лагуна”.

ВИЖ дали ветроходството е подходящо за теб тук.
yacht_1
В открито море. Източник: Panic Frame

Какво ще представлява голямото яхтено парти, в чиято организация участваш сега?

Влади: 70 души, в 7 катамарана, голям персонал. Ще закрием лятото, като отидем в Йонийско море, където цветовете на синьото гръцко море са най-красиви. Тръгваме от Лефкада и ще обиколим всички околни острови. Ще пътуваме всеки ден – харесваме си някакво място, където пускаме котва. Идеята е да събираме катамараните в кръг със задните им части, така че да изглежда като басейн, който ще бъде пълен с всякакви надуеваеми играчки. Хората ще скачат там и ще се къпят. На борда ще има диджеи, които ще се грижат за музиката. Професионален барман ще прави коктейлите. Имаме момичета, които са работили в Ибиза и ще са хостеси.

Има ли някакви изисквания към участниците?

Влади: Да са позитивно настроени и да са готови за хубави преживявания от сутрин до вечер.

Vladi Gerasimov
Влади Герасимов. Източник: Panic Frame

Как ще опазите всички тези хора, които ще са пили алкохол и ще скачат в дълбоките води?

Влади: Имаме хора, които ще бдят всичко да е наред. След залез слънце, вечерта няма да имаме парти, музика и т.н. Нещата ще се случват основно през деня. Освен това, ние няма да сме навътре в открито море, ще виждаме бреговете отвсякъде. Участниците ще имат застраховки.

Кои са най-предпочитаните дестинации?

Влади: Лефкада, защото е лесен достъпът. Минава се по път, не с ферибот. Кефалония също е много интересна, Закинтос – те са по-познатите, по-туристически обекти. Има и по-малки, по-диви острови, които пък са достъпни за превозни средства като нашето, с кола не може да се стигне до тях свободно.

От гледна точка на ковид ситуацията какви са изискванията?

Влади: Стандартно – пътуваме за Гърция, дали ще е на яхта, или сухоземно, ваксини, PCR-и или преболедували… Стандартните изисквания.

Най-хубавото ти яхтено парти?

Влади: Надявам се да е това, което предстои. Иначе, винаги когато съм бил на яхта, е било хубаво и приятно, защото това ти дава свобода да избираш къде да отидеш на плаж, къде да спреш. За разлика от сухоземния транспорт, при който си ограничен до достъпните за всички хора плажове. Неописуемо е това, което ди дава морето и свободата в него.

ВИЖ съвети за избор на употребявана яхта тук.
yacht_2
Източник: Panic Frame

Ако след всичко прочетено, смяташ, че яхтените партита са точно за теб, ето още малко полезна информация:

Забавления

След като яхтата хвърли котва в някой залив, участниците могат да се гмуркат или да разглеждат подводния свят с шнорхел, да се носят над водите с различни надуваеми пояси и подобни пособия, да играят с водни пистолети или на карти на борда.

Моминско/ергенско парти

Можете да наемете яхта почасово или за няколко дни. Така ще имате собствено частно парти, с хора, с които искате да бъдете, вместо да сте в някой претъпкан бар. Това дава пълна свобода на действие. Има фирми, които предлагат и по-високо адреналинови партита, включващи послет с парашут над морето – парасейлинг. Заради ограничения капацитет на яхтата, трябва да помислите кого ще поканите и дали всички гости ще приемат подобно ветроходно приключение.

Помислете за дрехите – можете да поръчате еднакви тениски с весели щампи. Добре е предварително да подготвите сценарий, който да включва забавни игри – за тях също трябва да подготвите нужния “инвентар”. Някои плавания включват отскачане до бар или дискотека в близък курорт, така че предвидете и това, когато стягате багажа си.

ВИЖ още съвети за ваканция на яхта тук.
yaht_5
Сред тюркоазените води. Източник: Panic Frame

Тиймбилдинг

Освободената атмосфера на едно яхтено парти може да се окаже сплотяваща екипа и разведряваща офис отношенията. Разбира се, ако участваш в подобно събитие, не ти препоръчваме да прекаляваш с алкохола, а да наблегнеш повече на участието в различните отборни игри. Ако се притесняваш да се появиш пред колегите си по бански, винаги можеш да избереш някой красив монк или друга плажна дреха, в която да се чувстваш комфортно.

Какво да провериш предварително:

* Може ли да си носиш храна и алкохол на борда (има ли хладилник, който да ползваш);

* Можеш ли да си пуснеш своя музика;

* Можеш ли да украсиш яхатата;

* С каква екипировка разполага яхтата и какво е нужно да носиш.

Дрехи

Може да си мислиш, че банският и някоя тениска ще са ти достатъчни, но ти напомняме да си вземеш ветровка (яке, което да спира вятъра), както и някоя топла дреха. Обувките ти трябва да са с мека, нехлъзгава подметка.

yaht_6
В гръцки залив. Източник: Panic Frame

Цени

Те, разбира се, варират, според вида и капацитета на яхтата, дестинацията и периода от време, който ще прекараш на борда. Все пак, за да добиеш представа – няколкочасов круиз за 30-40 души по нашето Черноморие струва от порядъка на няколкостотин лева.

Безопасност и сигурност

Съветваме те да си направиш застраховка, ако нямаш такава. На борда би трябвало да има хора, които да следят за сигурността, но за да имаш по-голямо спокойствие, редно е да се обърнеш към застрахователния си брокер и да попиташ за предложения. Все пак, когато си сред природата, трябва да бъдеш готов за всичко. А ние ти желаем попътен вятър, щастливи усмивки и морски приключения, които да помниш с радост цял живот!

ВИЖ за застраховката „Пътуване в чужбина“ тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.