Влиянието на ските върху най-добрите в тениса

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Instagram/Novak Djokovic

Ските винаги са били сред любимите зимни спортове за милиони хора по света, като професионалните спортисти не са изключение, особено ако става дума за тенисистите. Ярък пример за тенисист, който обожава ските, е един от най-великите тенисисти за всички времена Новак Джокович, който споделя, че ските са в кръвта му.

Любовта на Ноле към конкретно този спорт изобщо не е случайна, тъй като неговият баща е бивш професионален скиор, както и някои от неговите лели и чичовци. Всъщност „Джокера“ е замесен в ските много преди да стане професионален тенисист. Сръбският номер едно при мъжете, който спечели своята 20-а титла от серията Голям шлем след успех на Уимбълдън 2021 и изравни рекорда на Федерер и Надал, дължи част от спортната си форма и физически данни именно на ските.

Джокович споделя, че те са оказали голямо влияние върху неговото спортно развитие, като самия той е израснал по планинските писти. Ноле също така смята, че именно ските са подобрили неговата подвижност в глезените и ставите му. Интересно е да се отбележи, че на крехката възраст от около 10-11 години Джокович е трябвало да направи съдбоносен избор – да поеме по пътя на своя баща или да се отдаде на кариера в тениса.

Ноле показва кураж със своя избор, като той поема ново предизвикателство, вместо да тръгне по вече утъпканата от баща си пътека в професионален план. Именно този борбен дух помага на сърбина да печели титла след титла в последно време и ако погледнем конкретните предварителни тенис залагания за шампион на Аустрелиън Оупън 2022, ще видим, че именно Джокович е с най-добър коефициент за краен успех (2.25). Далеч зад сръбската звезда са неговите основни конкуренти Рафаел Надал (8.00) и Роджър Федерер (13.00).

Снимка: Instagram/Novak Djokovic

И докато Джокович успява да съчетае тениса на най-високо ниво с неговата страст към ските, то други негови колеги не успяват да намерят баланса между двете. Такъв е случаят на Роджър Федерер, като маестрото се притеснява от контузии в следствие на сравнително екстремния зимен спорт, особено имайки предвид своята 40-годишна възраст. Основна причина за отказването на швейцареца от ските е случка от далечната 2000-на година, като тогава той е карал доста екстремно, като Федерер за малко не си контузил гърба.

Именно след този рисков момент, когато Роджър е правил 10-метрови отскоци с неговите ски, швейцарския маестро осъзнава, че неговата отдаденост на тениса не е съвместима с риска, който носи по-екстремното каране на ски. Швейцарският тенисист, който наскоро празнува своя 40-годишен юбилей е считан за един от най-великите тенисисти, а защо не и най-великия в историята на спорта, като е очевидно, че решението му да се откаже от ските все пак е оказало положителен ефект върху неговата професионална кариера.

Факт, е че съчетаването на два доста различни спорта в лицето на тениса и ските е голямо предизвикателство, което разбира се крие своите рискове. И докато легенди, като Федерер са решили да се откажат от зимните спортове в имено на тениса, то други топ тенисисти, като Новак Джокович са продължили да се наслаждават на своята любов към ските, дори и след редица големи успехи в тениса.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.